Mainos

Tuhannet jäivät jylisevän tulivuoren rinteille Indonesiassa

Hälytysvalmius nostettiin eilen korkeimmalle tasolle. Laavavirrat eivät ole vielä ulottuneet asuinalueille.

Tuhannet kyläläiset ovat uhmanneet määräyksiä ja jäivät tuhkaa syöksevän tulivuoren rinteille Indonesiassa. Viranomaiset kertoivat, että vain 10 000 ihmistä oli suostunut jättämään kotinsa. Vaarallisella alueella asuu noin 30 000 ihmistä.

Kymmenet evakuoidut lähtivät myös telttaleireiltä takaisin maatiloilleen Jaavan saaren keskiosassa. He eivät välittäneet asiantuntijoiden varoituksista, että Merapin vuori purkautuu pian.

- Tietenkin olen peloissani. Vastuullani on kuitenkin lypsäminen ja laitumen kunnossa pitäminen. Ei töitään voi jättää, perusteli eräs iäkäs mies, kun hän nousi kuorma-autoon muiden mukana.

Pelastustyöntekijät korostivat, ettei ketään voida estää palaamasta. Useimmat aikoivat käydä vain nopeasti tarkastamassa, ettei mitään ole varastettu ja eläimet ovat kunnossa.

- Vuorelle jääneistä suurin osa on nuoria miehiä. Hädän hetkellä alas pääsee periaatteessa melko nopeasti, ehkä vain varttitunnissa moottoripyörällä, arveli paikallinen pelastusjohtaja.

Samaan aikaan kun jotkut pyrkivät takaisin vuorelle, monet muut pakenivat edelleen myös toiseen suuntaan. Vaara-alueella asuvia ryhdyttiin siirtämään turvaan eilen, kun hälytysvalmius nostettiin korkeimmalle tasolle. Merapi on jylissyt ja syössyt sisuksistaan laavaa sekä tuhkaa viikkoja.

- Olen ollut täällä kaksi viikkoa. Meillä on kaksi lehmää. Kukaan ei valvoisi myöskään taloamme, ellei mieheni pysyisi kylässä, selitti hätämajoituksessa oleva 36-vuotias nainen.

Laavavirrat kulkivat noin kahden kilometrin päähän Merapin kraatterista. Ne eivät ole vielä ulottuneet asuinalueille.

(MTV3-STT-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.