Tuhannet hakevat hyvitystä ylioppilaskirjoituksissa

Ylioppilastutkintolautakunta käsittelee vuosittain tuhansia niin sanottuja puoltolauseita, joilla haetaan hyvitystä oppilaan tutkinnon arvosteluun.

Ylioppilastutkintolautakunnan pääsihteeri Anneli Romanin mukaan esimerkiksi Kauhajoen koulusurmatragedian jälkeen puoltolauseita käsiteltiin. Kyseessä oli Kauhajoen lukion rehtorin lähettämä nimilista niistä oppilaista, joille anottiin hyvitystä arvostelussa.

– Kaikille tehtiin hyvitys, joille se oli mahdollista, Roman sanoo.

Ylioppilastutkintolautakunnalla on oma valiokunta, jossa puoltolauseet käsitellään. Jokaisella tutkintokerralla koulujen ilmoittamia lauseita tulee Romanin mukaan tuhansia. Jokainen tapaus tutkitaan sen mukaan mitä on tapahtunut.

Sairaus yleisin syy hakea hyvitystä

Suurin osa puoltolauseista sisältää lääkärintodistuksen, eli ylioppilaskokelas on ollut sairaana jonkun kokeen aikana. Lautakunnassa on oma asiantuntijalääkäri, joka arvioi sairauden vaikutuksen suorituskykyyn.

Sairauden lisäksi puoltolauseita käsitellään luku- ja kirjoitushäiriöisten ja vieraskielisten osalta. Yksi iso syy on Romanin mukaan myös häiriöt kuullunymmärtämisessä.

Kauhajoen ja Jokelan kaltaisia suuria tragedioita ei lautakunta joudu usein käsittelemään. Kuitenkin yksittäiset tragediat ovat usein käsittelyssä.

– Lähiomaisen tai koulukaverin kuolema ovat sellaisia, joista lautakunnalle ilmoitetaan. Myös muut vaikeat tilanteet, kuten vanhempien avioero, häiritsee nuorten keskittymistä, Roman sanoo.

Usein puoltolauseet myös menevät läpi.

– Kyllä ne menevät, jos hyvitys on mahdollista, eli pistemäärä ei ole liian kaukana ylemmästä arvosanasta, Roman sanoo.

– Jos pisteet jäävät kauas, niin mitään ei ole tehtävissä.

Lue myös:

    Uusimmat