Mainos

Tuhannen pelätään kuolleen paniikkiryntäyksessä Irakissa

Kuolleita oli viranomaisten mukaan alkuiltaan mennessä noin 700. Turvallisuuslähde puhui yli 800 uhrista. Irakin terveysministeriön edustaja arvioi, että uhriluku nousee vielä tuhanteen.

Jopa tuhat ihmistä sai surmansa keskiviikkona Bagdadissa, kun pyhäkköön matkalla olleiden shiiamuslimien keskuudessa puhkesi pakokauhu. Kaaoksen kirvoitti huhu, jonka mukaan itsemurhaiskijä oli juuri räjäyttämässä itsensä väkijoukossa.

Pakenemaan pyrkineet ihmiset hyppäsivät tai putosivat veteen Tigrisjoen sillalta. Monet tukehtuivat tai tallautuivat tungoksessa. Suurin osa uhreista oli naisia ja lapsia.

Kuolleita oli viranomaisten mukaan alkuiltaan mennessä noin 700. Turvallisuuslähde puhui yli 800 uhrista. Irakin terveysministeriön edustaja arvioi, että uhriluku nousee vielä tuhanteen.

Irakin sisäministeri Bayan Jabor syytti televisiossa "terroristia" itsemurhaiskua koskevan huhun levittämisestä väkijoukossa. Sisäministerin mukaan terroristi oli osoittanut yhtä ihmistä ja väittänyt hänen kantavan räjähteitä.

Jännitteet Irakin uskonnollisten ja etnisten ryhmien välillä ovat kovat ennen uudesta perustuslaista myöhemmin syksyllä järjestettävää kansanäänestystä. Shiiamuslimien edustajat syyttelivät ääriaineksia, Saddam Husseinin tukijoita ja kapinallisia murhenäytelmästä.

Ihmisiä tuupertui tungoksessa

Arviolta miljoona shiiamuslimia oli kokoontumassa Kadhimijan moskeijaan Bagdadin pohjoisosaan imaami Musa al-Kadhimin kuoleman vuosipäivään liittyvään uskonnolliseen juhlaan, kun sekasorto puhkesi Tigrisjoen ylittävän sillan tuntumassa.

Silminnäkijöiden mukaan lapsia ja vanhuksia pyörtyi tungoksessa polttavassa 50 asteen lämmössä ja jäi jalkoihin. Yhden sairaalalähteen mukaan suurin osa uhreista kuoli tukehtumalla.

Ihmisiä myös putosi sillalta veteen, tai he hyppäsivät paeten pelättyä iskua. Ruumiita kerättiin vedestä vielä alkuillasta.

Bagdadilaiset sairaalat olivat tupaten täynnä välikohtauksessa loukkaantuneita, joita makasi sairaaloiden käytävillä. Käytävillä kaikui huuto ja valitus, kun ihmiset etsivät omaisiaan.

-Ihmiset joutuivat paniikkiin, ja naiset ja lapset jäivät jalkoihin, kertoi sairaalan lattialla maannut 54-vuotias Abdul Walid.

-Poikani oli olkapäilläni, en tiedä missä hän nyt on. Kaikki olivat tukehtumassa kuoliaiksi ja lopulta minun oli pakko hypätä (veteen), Walid kertoi.

Suruaika Irakiin

Moskeijaan matkalla olleeseen shiiamuslimijoukkoon ammuttiin kranaatteja jo aiemmin päivällä, jolloin ainakin seitsemän ihmistä sai surmansa.

Pääministeri Ibrahim Jaafari julisti Irakiin kolmen päivän suruajan tapahtuneen vuoksi. Hänen mukaansa keskiviikon tapahtumat ovat "suuri tragedia, joka jättää arven sieluihimme".

Tämänpäiväinen uhriluku on suurin yksittäisen päivän luku sen jälkeen kun Yhdysvaltain johtamat joukot hyökkäsivät Irakiin maaliskuussa 2003.

(STT-Reuters-DPA-AFP)

(Kymmenen uutiset 31.08.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.