Tuetun asumisella mallilla jopa kymmenien miljoonien eurojen säästöt

Varkauden kaupungin ja ASPA Palvelut Oy:n tekemä tutkimus osoittaa, että monet kunnat voivat säästää kymmeniä miljoonia panostamalla mielenterveyskuntoutujien tuettuun asumiseen.

Tuettu asuminen vähentää mielenterveyskuntoutujien sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista aiheutuvia kustannuksia, ilmenee Varkauden kaupungin ja ASPA Palvelut Oy:n selvityksestä. Viime syksynä aloitettu tutkimus seurasi kuntoutujia ennen tuettua asumista, sen aikana ja joissakin tapauksissa myös sen päätyttyä.

Varkaudessa tuetun asumisen mallilla säästettiin peräti kaksikymmentä prosenttia sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksista. Psykiatrian laitoshoito väheni Varkaudessa 74 prosenttia ja kustannukset 175 000 euroa. Myös psykiatrian poliklinikan kustannukset vähenivät 34 600 euroa.

Tuetusta asumisesta on hyötyä mielenterveyskuntoutujille, jotka saavat apua arjen hallintaan ja elämän tasapainottamiseen. Jokaiselle räätälöidään palvelusuunnitelma. Tavoitteena on, että asiakkaat siirtyvät lopulta asumaan itsenäisesti. Tuetun asumisen aikana kuntoutujilla tulee kuitenkin olla mahdollisuus saada psykiatrista apua.

Teksti: Jokakoti
Kuva: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja