Mainos

Tuberkuloosirokote pois vauvoilta?

Terveysviranomaiset pohtivat, olisiko tuberkuloosirokotukset syytä Suomessakin rajoittaa vain riskiryhmiin. Useissa Euroopan maissa näin on jo tehtykin.

-Läntisissä teollisuusmaissa on enimmäkseen jo luovuttu kaikkien imeväisten rokottamisesta tuberkuloosia vastaan, kertoi osastonjohtaja Terhi Kilpi Kansanterveyslaitokselta Tampereella. Tuberkuloosirokotus on kuulunut suomalaisten lasten rokotusohjelmaan jo 1940-luvulta asti, jolloin lapsia ryhdyttiin rokottamaan myös isorokkoa vastaan. Nykyisin suomalaiset lapset saavat rokotuksen jo yhdeksää tautia vastaan.

Suomalainen rokotusohjelma muuttuu vuonna 2005. Terhi Kilven mukaan koko nykyinen lasten rokotuskäytäntö on tarkoitus arvioida, jotta muutokset voidaan toteuttaa samalla kertaa. Kansanterveyslaitos on päättänyt lopettaa oman rokotetuotantonsa ja ryhtyä ostamaan muualta ns. PDT-rokotteen, joka suojaa hinkuyskää, kurkkumätää ja jäykkäkouristusta vastaan. Tämän vuoksi hinkuyskärokotteen tyyppi vaihtuu kokosolurokotteesta ns. soluttomaksi rokotteeksi, joka aiheuttaa lapsille vähemmän kuumereaktioita.

- Hinkuyskärokotteen tyypin muutoksen myötä on mahdollista siirtyä entistä laajempiin yhdistelmärokotteisiin, totesi Kilpi. Tämä merkitsee sitä, että nykyistä vastaava suoja tauteja vastaan voidaan saada vähemmillä pistoksilla.

Jo ennen vuotta 2005 on terveyskeskusten rokotusohjelmaan tulossa kuusivuotiaille annettava hinkuyskärokotus. Vauvaiän rokotus näyttää suojaavan taudilta hyvin kouluikään asti, mutta sen jälkeen hinkuyskätapausten määrä lisääntyy.

Rokotusohjelman muutokset olivat esillä valtakunnallisilla terveyskeskuspäivillä. Kuntaliiton järjestämä koulutustapahtuma jatkuu vielä perjantaina.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.