Tuberkuloosi uhkaa tshetsheenejä

Tuhannet venäläisten hyökkäyksiä paenneet tshetsheenipakolaiset ovat vaarassa saada tuberkuloositartunnan. Tauti riehuu epidemian lailla Ingushiaan perustetuissa täyteen ahdatuissa pakolaisten telttakylissä. Leirien johto on kieltäytynyt eristämästä ihmisiä, joiden epäillään jo saaneen tartunnan. He joutuvat elämään terveiden kanssa samoissa teltoissa, koska heillä ei ole varaa sairaalahoitoon.

Tshetshenia, lapset

-Epidemian vaara on suuri. Tämä paikka on erinomainen kasvualusta taudille, sanoo tohtori Said Visurov, joka johtaa ranskalaisten perustamaa ensiapukeskusta Sputnikin pakolaisleirillä Ingushiassa. Leirillä on noin 10 000 tshetsheenipakolaista. Visurov varoittaa, että jopa tuhat pakolaista on saattanut jo saada tartunnan Sputnikissa, missä yhteen telttaan on ahdettu yli 30 ihmistä.

-Jos voisimme eristää ihmisiä, ei tämä olisi niin vakava ongelma, Visurov sanoo. Hän edustaa ranskalaista Maailman lääkärit -järjestöä (Medecins du Monde).
-Heti kun havaitsemme oireet lähetämme potilaan sairaalaan, mutta he palaavat heti, koska Ingushiassa on itse maksettava hoidosta, eikä näillä pakolaisilla ole penniäkään.

Pelko elää

Tamara, 30, kertoo pelko silmissään kuinka hän ja yli 30 muuta pakolaista on joutunut jakamaan pikkuruisen tilansa tuberkuloosia oireilevan miehen kanssa.
-Teltassa on 12 lasta ja yksi raskaana oleva nainen. Kuinka he voivat antaa miehen asua kanssamme. Olemme peloissamme, Tamara kertoo. Mies lähetettiin paikalliseen terveyskeskukseen sen jälkeen, kun hän alkoi yski verta. Mies kuitenkin käännytettiin ovelta ja hän palasi takaisin leirille.

-Me pyysimme, että meidät siirrettäisiin muualle, mutta viranomaisten mukaan muita telttoja ei ole enää vapaina, Tamara huokaa.
Leirin johtaja Musa Aslanbekov myöntää epidemian vaaran olevan olemassa, mutta tähdentää, ettei se ole hänen vastuullaan.
-Voisin eristää heidät, mutta mitä sitten. He tarvitsevat lääkkeitä ja erityishoitoa. Se on terveysministeriön asia, hän sanoo.

Surkeat olot

Tshetsheenit joutuvat elämään surkeissa oloissa jo ennen pakomatkalle lähtöä, eikä telttakylienkään elämä ole ylellistä.
-Ihmiset elävät Groznyissa viikkoja maanalaisissa kellareissa vähällä ruualla ilman lämmitystä. Leireillä heitä odottavat huonosti lämmitetyt teltat ja rautatievaunut. Olemme sanoneet paikallisille viranomaisille, että heidän on luotava ohjelma, jolla tuberkuloosia vastaan voidaan taistella. Se kuitenkin riippuu venäläisten suhtautumisesta, ranskalaisjärjestön Pohjois-Kaukasuksen edustaja Kuri Idrissov toteaa.

Venäjä ei ole tähän mennessä sallinut yhdenkään kansainvälisen järjestön tai kansalaisjärjestön työskennellä suoraan kriisialueella. Maailman lääkärit -järjestö livahti kuitenkin venäläisten silmien alta, kun se ryhtyi vaivihkaa toimimaan alueella syyskuussa nykykriisin juuri puhjettua.
(STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat