Mainos

Tuberkuloosi uhkaa entisen Neuvostoliiton väestöä

Lääkkeille vastustuskykyisestä tuberkuloosikannasta on tulossa merkittävä uhka entisen Neuvostoliiton väestölle, sanoi Punaisen Ristin kansainvälinen komitea maailman tuberkuloosipäivänä tänään. Järjestö pitää tilannetta hälyttävänä.

Latviassa yli 20 prosenttia uusista tapauksista on tätä monilääkeresistenttiä tyyppiä, jota kutsutaan myös mikrobakteerituberkuloosiksi. Hoito on monessa tapauksessa mahdotonta ja sata kertaa kalliimpaa kuin yksinkertaisen tuberkuloosin hoito.

Myös pisaratartuntana leviävä tuberkuloosi leviää nopeasti. Kaikkiaan tuberkuloosi lisääntyi yli 25 prosenttia vuosien 1994-96 välisenä aikana Venäjällä ja Itä- ja Keski-Euroopan entisissä sosialistisissa maissa. Alueella todettiin vuonna 1996 yli 249 000 tuberkuloositapausta, joista määrällisesi suurin kasvu kirjattiin Venäjällä.
-Vain Afrikassa tuberkuloosi on viime vuosina lisääntynyt näin nopeasti, sanoo Maailman terveysjärjestö WHO:n raportissaan. Vuonna 1995 sairasti Venäjällä 66 asukasta 100 000:sta tuberkuloosia. Virossa poti tuberkuloosia 44 asukasta ja Suomessa 13 asukasta 100 000:sta.

-Useimmat länsieurooppalaiset eivät tajua, että tuberkuloosi on heidän ovellaan ja että se on rumempi ja pelottavampi kuin koskaan, varoittaa WHO:n maailmanlaajuisen tuberkuloosiohjelman johtaja Arata Kochi. Useissa entisissä sosialistisissa maissa sairastavuus ja kuolleisuus ovat kasvussa julkisen terveydenhuollon rappeutumisen vuoksi, WHO sanoo.

Tänä vuonna maailmassa kuolee tuberkuloosiin jopa kolme miljoonaa ihmistä - enemmän kuin minään aiempana vuotena, vaikka lähes kaikki tuberkuloosikuolemat olisivat ehkäistävissä, WHO jatkaa. Joka päivä kuolee tähän tautiin yli tuhat ihmistä. Tuberkuloosiin kuolee enemmän ihmisiä kuin mihinkään muuhun tartuntatautiin, enemmän kuin aidsiin ja malariaan yhteensä. Arviolta miljardin ihmisen ennustetaan vuoteen 2020 mennessä saavan tuberkuloositartunnan. Heistä 200 miljoonan ennustetaan sairastuvan ja 70 miljoonan kuolevan tuberkuloosiin.
(STT-Reuters-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.