Mainos

Tuberkuloosi tappaa Suomessakin

Tuberkuloosi on edelleen tappava tauti Suomessakin. Tuoreen tutkimuksen mukaan meillä tuberkuloosiin kuolee pääasiassa iäkkäitä ihmisiä. Tuberkuloosiin kuolee maailmassa noin kolme miljoonaa ihmistä vuodessa. Valtaosa kuolemista sattuu kehitysmaissa, mutta teollistuneessa maailmassakin tuberkuloosi vie 40 000 henkeä vuodessa.

Suomen tuberkuloosikuolleisuus on korkeampi kuin muissa Pohjoismaissa, selviää lääketieteen lisensiaatti Tuula Vasankarin väitöskirjasta. Suomessa kuoli vuonna 1993 virallisten tilastojen mukaan 3,3 ihmistä sataatuhatta asukasta kohti. Vastaava luku Ruotsissa oli 1,0, Norjassa 0,5 ja Tanskassa 1,8. Virossa luku oli peräti 14,7. Vasankarin vuonna 1974 alkaneen tutkimusjakson alussa Suomessa sairastui tuberkuloosiin noin 3 500 ihmistä vuodessa ja vuonna 1993 enää noin 500 henkilöä.

-Tästä edullisesta kehityksestä huolimatta tuberkuloosiin kuolleiden osuus vuosittain sairastuneista nousi 8 prosentista 15 prosenttiin. Tuberkuloosista suurin osa todettiin vasta kuoleman jälkeen, Vasankari korostaa.

Tutkimuksessa selvisi, että tuberkuloosiin kuolee Suomessa erikoisesti iäkkäitä ihmisiä, joiden keski-ikä on 71 vuotta. Toisaalta sairastuneetkin ovat nykyään pääasiassa vanhempia henkilöitä, jotka ovat saaneet tartunnan jo nuorena ja tauti puhkeaa yleiskunnon laskettua ja muiden sairauksien heikennettyä potilaan tilaa.

-Etenkin iäkkäillä potilailla tuberkuloosin taudinkuva on melko epämääräinen ja johtaa lääkärin epäilemään muita sairauksia, kuten esimerkiksi syöpää. Toisaalta muut sairaudet, etenkin diabetes on altistava tekijä sairastumiselle. Vasankari muistuttaa, että Suomen itäisissä ja eteläisissä naapurimaissa tuberkuloosia esiintyy selvästi meitä enemmän ja siksi terveydenhoitohenkilöstön on oltava valppaana.

-Maassamme on keinot todeta tuberkuloosi ja hoitaa se tehokkaasti. Kun sen mahdollisuus diagnoosivaihtoehtona muistutetaan, on tilanne hallinnassa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.