Tuberkuloosi saadaan nykyään useimmiten ulkomailta

Riski sairastua tuberkuloosiin on erityisen suuri alkoholin suurkuluttajilla. Myös aktiivisesti kaukomaita kiertävät reppureissaajat kuuluvat riskiryhmään.

– Tuberkuloosin riskimaita on laajalti; kaikki Aasian ja Afrikan maat sekä Etelä-Amerikka. Lähinnä alueet, joissa riskiä ei ole, ovat Pohjois-Amerikka ja osa Euroopan maista. Euroopassakin on maita, etenkin idässä Romania ja Bulgaria, joissa tuberkuloosiluvut ovat korkeita, kertoo Helsingin kaupunginepidemiologi Hannele Kotilainen.

Helsingin Diakonia-ammattikorkeakoulussa havaittiin yhdellä opiskelijalla tuberkuloosi viime kuun puolivälissä. Tapauksen selvitys on vielä alkutekijöissään. Kyseinen opiskelija ei ole kotoisin Suomesta.

– Onko tauti saatu Suomesta vai hänen omasta kotimaastaan, vielä emme tiedä. Useimmiten lähde jää hämäräksi, mutta nykytekniikalla tuberkuloosibakteerin geenityypityksellä voidaan yhdistää, mistä tauti on tullut ja keneltä tartunta on saatu, Kotilainen jatkaa.

Kotilainen korostaa, ettei tässä tapauksessa tartunta liity alkoholin liikakäyttöön.

– Alkoholi heikentää vastustuskykyä. Siksi alkoholin suurkuluttajat ovat aina kuuluneet tuberkuloosin riskiryhmään, Kotilainen kertoo.

Suomessa tuberkuloositapaukset ovat vähentyneet rajusti. Sairastuneita oli 1970-luvulla vielä 5 000 vuodessa, 1980-luvulla vielä 1700, mutta nykyään enää noin 300. Tautiin sairastuivat aiemmin tyypillisesti iäkkäämmät, mutta nuorten osuus on ollut kasvussa 2000-luvulla.

Lue myös:

    Uusimmat