Tuberkuloosi muhii köyhien maiden vankiloissa

Maailman köyhimpien maiden vankiloissa tikittää aikapommi, tuberkuloosi, joka vaatii kiireesti lääketieteellistä hoitoa, kansainvälinen Punainen Risti kertoi tänään.

Infektiotauteihin kuuluva tuberkuloosi aiheuttaa jopa 24 prosenttia köyhien maiden vankilakuolemista. Entisissä neuvostomaissa tuberkuloosikuolleisuus on jopa 50 prosenttia. Vangeille on kehittynyt tuberkuloosimuotoja, jotka ovat immuuneja lääkehoidolle. Tähän ovat syynä vankiloiden huonot hoito-ohjelmat. Köyhien maiden poliitikkojen ja viranomaisten tulisikin satsata enemmän rahaa tuberkuloosiongelman voittamiseen, Punaisen ristin edustajat kehottivat lääketieteellisessä British Medical Journal -lehdessä julkaistussa raportissa.

Maailman terveysjärjestö WHO ennustaa, että tuberkuloosi tappaa seuraavan kymmenen vuoden aikana peräti 30 miljoonaa ihmistä. Se olisi näin ollen maailmanlaajuisesti suurin aikuisiän infektiosairaus. Tuberkuloosin yleisin muoto on keuhkotuberkuloosi, joka alkaa keuhkotulehduksella. Lääkkeillä, joita tuberkuloosipotilaiden täytyy ottaa useiden kuukausien ajan, voidaan hoitaa noin 95 prosenttia taudinkantajista. Ilman hoitoa yksi taudinkantaja voisi tartuttaa vuosittain peräti 10-15 ihmistä, terveysviranomaiset arvioivat.

Vankilat ovat tuberkuloosille otollisia kasvualustoja, koska ne ovat ylikansoitettuja ja hygienia on niissä puutteellista. Taudin hoito onkin vankiloissa erityisen vaikeaa. Punaisen Ristin edustajien mukaan saattaa jopa olla parempi, ettei vankiloissa tehdäkään mitään kuin että vangeille tarjottaisiin hoitoa, jota nämä eivät kuitenkaan veisi loppuun.

Punainen risti varoittaa, että tuberkuloosin hallitsematon leviäminen vankiloissa voi johtaa mellakointiin, turvallisuusongelmiin ja taudin leviämiseen myös vankiloiden ulkopuolelle.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat