Mainos

Tuberkuloosi lisääntyy hälyttävästi Venäjällä

Elinolojen kurjistuminen on johtanut tuberkuloositartuntojen hälyttävään lisääntymiseen Venäjällä ja entisissä neuvostotasavalloissa. Tautitilanne on eräillä alueilla riistäytynyt jo hallitsemattomaksi. Punainen Risti onkin vedonnut avun saamiseksi tuberkuloosin vastaiseen kampanjaan.

Kampanjaa varten pyritään keräämään noin 35 miljoonaa markkaa. Venäjän lisäksi kampanja aiotaan toteuttaa Valko-Venäjällä, Ukrainassa ja Moldovassa.

Tuberkuloosiin sairastuu Venäjällä vuosittain 110 000 ihmistä eli 80 ihmistä kutakin 100 000 asukasta kohden. Esimerkiksi Suomessa tartuntoja on 12 ihmistä kutakin 100 000 asukasta kohden. Tuberkuloosi koettelee muutamia Venäjän alueita erityisen ankarasti. Burjatian tasavallassa lähellä Mongoliaa saa tartunnan joka vuosi 5000 ihmistä, kun koko maassa on noin miljoona asukasta. Samanlainen on tilanne Valko-Venäjällä, Ukrainassa ja Venäjällä.

Kansainvälisen Punaisen Ristin edustajana Moskovassa työskentelevä suomalainen lääkäri Håkan Hellberg tähdensi, että on ensiarvoisen tärkeää saada tuberkuloositartunnan saaneet ihmiset pikaisesti hoitoon. Hoito-ohjeita on lisäksi noudatettava tarkoin. Silloin tauti pystytään parantamaan 200 päivässä noin 550 markan kustannuksin.
(STT-TT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.