Mainos

TU:n painostustoimet työtuomioistuimeen

Loppuviikosta myös Altian ja Patrian toimihenkilöt osoittavat mieltään Stora Ensoa ja valtion omistajapolitiikkaa vastaan.

Torailu Stora Enson rankkojen päätösten ja niitä seuranneiden painostustoimien ympärillä jatkuu. Elinkeinoelämän keskusliitto ilmoitti tänään, että työnantajaliitot vievät Toimihenkilöunionin painostustoimet työtuomioistuimeen.

TU puolestaan harkitsee parhaillaan vakavasti Stora Enson yhteistoimintamenettelyn riitauttamista. Puheenjohtaja Antti Rinteen mukaan liitto epäilee, että yhtiö oli tehnyt päätöksensä jo loppuvuodesta ennen yt-neuvottelujen alkua.

EK:n työmarkkinajohtaja Seppo Riski arvostelee, että TU:sta on tulossa "työmarkkinoiden krooninen häiriötekijä".

- Toimihenkilöunionissa on vakavan harkinnan paikka, sillä liiton neuvottelutoiminta kangertelee monissa neuvottelupöydissä ja lakkoaseeseen tartutaan herkästi ja maksimaalista julkisuutta hakien, hän kehottaa tiedotteessaan.

Rinne ei kritiikkiä niele. Hän muistuttaa liittonsa solmineen viime vuonna yli 40 työehtosopimusta, ja niistä vain yhtä edelsi lyhyt lakko.

- Ja jos työpaikkojen puolustaminen Suomessa perusteettomilta lakkauttamisilta on häiriköintiä, niin sitten me olemme häiriköitä, hän tokaisi.

Poliittinen vai ei

Rinne katsoo, että Stora Ensoon liittyvät painostustoimet ovat laillisia poliittisia työtaistelutoimia, jotka ovat kohdistuneet maan hallitukseen. Hän pitää kanteita siis perusteettomina.

Kun liitto viime viikolla kertoi Altiaa, Elisaa, Finnairia, Patriaa ja Telia Soneraa koskevista painostustoimista, niiden kerrottiin kohdistuvan "Stora Ensoon ja sen keskeiseen omistajaan valtioon".

Ensimmäistä työnantajaliiton kannetta TU:ta kohtaan käsiteltiin työtuomioistuimessa jo tänään. Päätös tässä Metsäteollisuuden nostamassa ja Stora Enson toimihenkilöiden viimeviikkoista ulosmarssia koskevassa jutussa saataneen ensi viikolla.

Painostustoimiin osallistui myös Finnairin TU:n tekninen väki. TU ja lentoyhtiö olivat sopineet, että mielenilmaus ei vaikuta lentoliikenteeseen.

Painostustoimet jatkuvat huomenna, seuraavaksi Telia Sonerassa. Yhtiössä työskentelevät liiton jäsenet keskeyttävät puoliltapäivin Stora Enson tietoliikenneyhteyksien häiriöiden korjaukset aina sunnuntaihin asti.

Painostus on Toimihenkilöunionin mukaan suunnattu nimenomaan Stora Ensoa ja valtiota, ei kyseisiä yrityksiä vastaan.

Työnseisausten piirissä on Finnairilla vajaa tuhat teknistä toimihenkilöä sekä Altiassa satakunta ja Patriassa noin 350 toimihenkilöä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.