Mainos

TT: Työn vaativuus selittää valtaosan sukupuolten palkkaerosta

Selitys palkkaeroihin löytyy naisen ja miesten hakeutumisesta eri aloille, ei naisten ja miesten erilaisesta kohtelusta, Teollisuuden ja työnantajain TT julkistama selvitys kertoo.

Teollisuuden ja työnantajain TT:n johtaja Seppo Riski pitää mahdottomana, että naisten ja miesten palkkaeroja ryhdyttäisiin kuromaan umpeen millään koko työmarkkinat kattavalla ohjelmalla, jossa eri ammattiryhmät laitettaisiin samalle viivalle.

TT:n mukaan miesten ja naisten palkoissa on teollisuuden työntekijöillä vain parin prosentin ja toimihenkilöillä 5-7 prosentin selittämätön ero miesten hyväksi. Ylemmillä toimihenkilöillä kuilu on muiden toimihenkilöiden luokkaa, mutta tarkkoja arvioita on vaikea tehdä mm. töiden vaativuusluokittelun puuttuessa.

Naisten keskiansiot jäävät selvästi miesten keskiansioita pienemmäksi, mutta ero kutistuu, kun otetaan huomioon tehtävien vaativuus ja yrityskohtaiset tekijät. -Jos tekee samanarvoista työtä, siitä maksetaan samaa palkkaa, Riski tulkitsi selvityksen tuloksia.

Riski harmitteli keskustelun palkkatasa-arvosta pohjanneen paljolti olettamuksiin ja jopa asenteisiin, ei todelliseen tietoon. Mm. tutkija Juhana Vartiaisen tutkimuksessa päädyttiin taannoin siihen, että naisten ja miesten palkkojen välillä on keskimäärin 10 prosentin selittymätön ero. Osastopäällikkö Ralf Ramm-Schmidtin mukaan tämä on jäänyt elämään "virallisena totuutena", vaikka todellisuus olisikin muuta.

Riski muistutti, että jokaisella on vapaa valinta hakeutua eri aloille kykyjensä ja halujensa mukaan. Lopputulema on tämä, on se sitten oikein tai väärin. - Perusongelmaa, koulutusvalintojen ja työmarkkinoiden jyrkkää jakautumista sukupuolen mukaan, ei voida ratkaista lainsäädännön avulla, kuului viesti hallitusohjelmaneuvottelijoille.

Erityisesti hallitustunnustelija, keskustan Anneli Jäätteenmäki piti palkka-tasa-arvoa esillä vaalikamppailun aikana.

Naisten koulutustason noususta ei apua

TT:n mukaan keskiansioiden välinen ero kaventuisi merkittävästi, jos sukupuolijako eri ammateissa ja aloilla olisi tasaisempi.

Asiamies Minna Etu-Seppälän mukaan nopeita muutoksia ei ole näköpiirissä: teollisuudessa kaivataan ennen kaikkea erilaisia tekniikan osaajia ja kaikilla koulutusasteilla miesten osuus näiden alojen opiskelijoista on noin 80 prosenttia.

Kun naiset suuntaavat suuressa määrin perinteisille "naisten aloille", heidän koulutustasonsa nousu ei siis näytä tasoittavan eri alojen sukupuolijakoa. - Naisten opintoalan valinnat ja teollisuuden kysyntä eivät kohtaa. Mm. naisvaltaisia palvelualoja edustava Palvelutyöantajat on perännyt tasa-arvokysymyksenä myös sitä, että perhevapaista aiheutuvat kustannukset olisi tasattava eri työnantajien kesken.

Etu-Seppälä muistutti, että perhevapaista koituu työnantajalle kuluja lähinnä vuosilomapalkasta ja näistäkin Kela korvaa suuren osan. TT vertasi, että samanlainen kustannus koituu sairasloman aikana karttuneesta vuosilomasta. Näitä kustannuksia kertyy teollisuudessa enemmän kuin palvelualoilla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.