Mainos

TT: Tukilakot kiellettävä

Merimiesunioni on tukilakossa AKT:n lakon edistämiseksi, vaikka alalle neuvoteltiin tuore työehtosopimus vain muutama viikko sitten.

-

Auto- ja kuljetusalan työtaistelun ensimmäinen vuorokausi on takana. Lakon vuoksi huomattava osa bussiliikenteestä ja maantiekuljetuksista on pysähdyksissä. Helsingin, Turun ja Tampereen kunnalliset linja-autoyhtiöt hoitavat kuitenkin liikenteen normaalisti. Lakon piirissä olevien yhtiöiden esimiehet yrittävät lisäksi ajaa bussivuoroja mahdollisuuksien mukaan. Useat bussiyhtiöt tiedottavat lakonaikaisesta liikenteestä omilla www-sivuillaan.

Ahtaajien tukilakko on hiljentänyt satamat ja halvaannuttanut ulkomaan kauppaliikenteen. Laivoista pääsevät pois nyt vain ne rekat, joissa on oma kuljettaja. Myös jätehuolto kärsii lakosta. Jätehuoltoyritysten lakon piiriin kuuluvat isot jätehuollon yritykset.

Laivat

Teollisuuden ja Työnantajain Keskusliitossa vaaditaan jo tukilakkojen kieltämistä. Työmarkkinajohtaja Seppo Riskin mukaan tukilakot ovat johtaneet nurinkurisiin tilanteisiin. Hän viittaa mm. auto- ja kuljetusalan tukilakossa olevaan Merimiesunioniin, jonka oma työehtosopimus saatiin neuvoteltua muutama viikko sitten. Riskin mukaan tukilakot pitäisi kieltää, koska ne vievät pohjan pois työehtosopimusten perimmäiseltä tavoitteelta, työrauhalta.

Työministeri ei lämpene ajatukselle

Työministeri Tarja Filatov ei lämpene ajatukselle lakko-oikeuden rajoittamisesta. Hänen mukaansa kysessä on keskustelu, joka nousee esiin aina silloin, kun lakot ovat päällä. -Suomalaisessa käytännössä lakkoasetta on käytetty varsin maltillisesti ja mielestäni yhteistyö työmarkkinajärjestöjen kesken on toiminut varsin hyvin ja sille pitää antaa arvo, sanoo Filatov. Hänen mielestään kieltojen asettaminen ei ole omiaan edistämään yhteistyön jatkumista.

Itse kuljetuslakossa ei ole tapahtunut uutta sitten eilisen. Matkustajia suututtaa ja kuljetukset seisovat, mutta ruokaa riittää ainakin toistaiseksi. Valtakunnansovittelija on ollut yhteydessä osapuoliin, mutta uutta sovittelua ei ole tiedossa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.