TT: Teollisuuden työpaikkojen säilyttävä ilmastopolitiikassa

Teollisuuden ja työnantajien johtajan Ulla Sirkeisen mukaan ilmastonmuutoksen torjunta ei saa uhata teollisuuden kilpailukykyä eikä maan hyvinvointia.

Runsaasti kotimaisia raaka-aineita ja energiaa käyttävät metsä-, metallijalostus- ja kemianteollisuus ovat Sirkeisen mukaan ilmasto- ja energiapolitiikan puristuksessa.

- Alat työllistävät noin puoli miljoonaa suomalaista. Näiden työpaikkojen turvaaminen on elintärkeää. Maamme hyvinvointi edellyttää vientiä, ja metsä- ja metalliteollisuuden on siksi kasvettava ja kehityttävä, Sirkeinen selvitti Oulussa tänään.

TT ja muut työmarkkinajärjestöt pohtivat Oulussa Kioton ilmastosopimuksen vaikutuksia Perämerenkaaren teollisuuteen. Sirkeisen mukaan kotimaisten energiavarojen, erityisesti puun ja turpeen käytöllä sekä energiansäästöllä voidaan kattaa puolet tulevasta sähkön lisätarpeesta. Toinen puoli katettaisiin kotimaisella ydinvoimalla.

- Tämä on realistinen vaihtoehto. Se turvaisi sähkön saannin ja kohtuullisen hinnan sekä vähentäisi kasvihuonekaasuja. Muut vaihtoehdot ovat epävarmoja ja vaikeuttavat teollisuuden tulevaisuuden suunnittelua, Sirkeinen totesi.

Sirkeinen laskee, että tulevien kymmenen vuoden aikana sähköntuotantoon tarvitaan tuhansia megawatteja lisää korvaamaan nykyistä runsasta sähköntuontia, käytöstä poistettavia voimaloita sekä turvaamaan kasvavaa sähkönkäyttöä.

- Riittämätön tai liian kallis sähkö ei saa estää teollisuuden kehitystä. Sähköntuotannolle on oltava riittävästi ilmastotavoitteet täyttäviä vaihtoehtoja, vaikka sähkön käyttö ylittäisi arviot tulevina vuosina, Sirkeinen selitti.

Sirkeinen kiisti, että ydinvoiman lisärakentaminen estäisi uusiutuvien energianlähteiden kehittämisen. Hänen mukaansa sähkön tarve voidaan kattaa vain, jos uusiutuvia energianlähteitä lisätään runsaasti.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat