Mainos

TT:n Riski: Työllisyys vaatii palkkaremontin

Teollisuuden ja työnantajien TT:n työmarkkinajohtaja Seppo Riski vaatii tuntuvia muutoksia palkkaratkaisujen rakenteeseen ja tasoon, jotta yritysten kyky työllistää paranisi.

Riskin mielestä työvoimakustannuksia on vääristänyt etenkin ns. solidaarinen palkkapolitiikka, sillä se on taannut kaikille palkansaajille samat palkankorotukset ja ansiokehityksen keskimääräisen tuottavuuden perusteella. Lisäksi matalapalkka-aloille on suunnattu erityisiä korotuseriä.

Lopputuloksena on Riskin mukaan ollut se, että matalan tuottavuuden aloilla sopimuskorotukset ovat olleet suhteellisesti muita suuremmat ja kustannuskehitys on näillä aloilla irtautunut tuottavuudesta. Tämä on osittain johtanut näiden alojen ja työpaikkojen uloshinnoitteluun Suomen työmarkkinoilta.

Päijät-Hämeen kasvuseminaarissa Lahdessa puhunut Riski muistutti, että myös toimialojen tai yritysten erilaiset kannattavuustekijät sekä erilaiset kansainväliset kilpailuasetelmat ovat jääneet palkkaratkaisuissa huomiotta.

TT:ssä katsotaan, että siirtymällä yleiskorotuspainotteisuudesta joustavampaan ja yrityskohtaisempaan palkanmääritykseen pystyttäisiin huomiomaan paremmin yritysten erilaiset kilpailuasetelmat. Joustavuus työehdoissa olisi tärkeätä niin lainsäädännön kuin työehtosopimusten osalta, jotta yritykset voisivat sopeutua kysyntä- ja kausivaihteluihin, ja säilyttää näin osaavan työvoimansa yli huonojen aikojen.

Työllisyysasteen nostaminen edellyttää Riskin mielestä myös muutoksia sosiaaliturvaan. Työttömyysturvan kannustavuutta lisättäisiin parhaiten siten, että vastikkeettoman työmarkkinatuen saamiselle asetettaisiin enimmäiskesto ja ansiosidonnaisen työttömyysturvan kesto porrastettaisiin työhistorian mukaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.