TT:n Koroma: Veroale ja palkankorotukset pitkään sopimuskauteen

Teollisuuden ja työnantajain TT:n toimitusjohtaja Johannes Koroma esittää ensi syksyksi kolmivuotista tulosopimusta. Pitkä sopimuskauden etuna olisi se, että veronalennukset voitaisiin kytkeä siihen mukaan kansantalouden kannalta edullisella tavalla. Ratkaisuun liitettäisiin vuosille 2002 ja 2003 tulevat veronalennukset.

Koroma haluaa pitkän sopimuskauden

Pitkästä sopimuskaudesta huolimatta palkankorotuksista voitaisiin sopia joka vuosi erikseen työmarkkinajärjestöjen keskinäisessä tarkastelussa. Mahdollisia erimielisyyksiä varten rakennettaisiin erillinen sovittelumekanismi.
-Tanskassa tehtiin juuri nelivuotinen keskitetty sopimus, jossa neuvotellaan vuosittain palkkaratkaisusta työrauhan vallitessa UP Uutispalvelun haastatteleman Koroma neuvoo.

Koroma pitää tärkeänä, että sopimuskausi yltäisi eduskuntavaalien yli, sillä olisi hankalaa käydä työmarkkinaneuvottelut yhtä aikaa eduskuntavaalikeskustelun kanssa. Koroman mukaan pidempi työrauha on tarpeen, sillä Suomella ei ole varaa meneillään olevan liittokierroksen kaltaisiin tuloneuvotteluihin.

Ovatko edut haittoja suuremmat?


Neuvottelut ovat joillakin aloilla kestäneet jo neljä kuukautta ja viides on alkamassa. Vaikka suuri osa palkansaajista on ollut uuden sopimuksen piirissä jo pitkään, pystyvät tietyt avainalat halvaannuttamaan tuotannon, Koroma perustelee. Koroma patistaa työntekijäpuolta arvioimaan perusteellisesti, ovatko työtaisteluilla saavutettavat edut suhteessa lakon aiheuttamiin vahinkoihin.

Lakot soveltuvat Koroman mielestä huonosti nyky-yhteiskuntaan, sillä ne eivät rajoitu enää vain yhteen alaan. Useat ristikkäiset tukilakot aiheuttavat laajaa vahinkoa koko yhteiskunnalle. Koroman mukaan lakkojen väheneminen kertoo vain, että siitä on tullut suhteettoman voimakas työtaistelukeino. TT:ssä ihmetellään myös puheita alakohtaisten ongelmien ratkaisemista liittokierroksella.
-Nyt on käynyt ilmi, että niitä alakohtaisia ongelmia on varsin niukasti. Kaikilla aloilla ei lainkaan. Raha ja työaika eivät ole alakohtaisia ongelmia, Koroma painottaa.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat