Mainos

TT:n Koroma varoitti käyttämästä väärin heikkoa euroa

Vaikka Suomen taloudessa menee lujaa, teollisuuden edusmiehet varoittavat käyttämästä väärin heikkoa euroa. TT:n toimitusjohtaja Johannes Koroma tähdensi Helsingissä, että heikko euro on parantanut vain tilapäisesti vientiteollisuuden kilpailukykyä. Hänen mukaansa nyt on vaarana, että parantuneen kilpailukyvyn varjolla sitä rasitetaan perusteettomilla palkankorotuksilla ja hintojen nostolla.

-Keskipitkällä aikavälillä euro tulee kuitenkin vahvistumaan. Muutos voi olla nopea ja raju, Koroma muistutti. Apujoukkojensa kanssa hän määritteli keskipitkän aikavälin "1-5 vuoteen - tai pidemmäksi".

-Heikko euro johtaa vauhtisokeuteen ja antaa väärän kuvan suomalaisten yritysten kilpailukyvystä, hän sanoi Teollisuuden ja työnantajien TT:n julkistaessa tuoreen suhdannebarometrin. Sen mukaan Suomen talous jatkaa vahvaa kasvuaan viennin siivittämänä. Sama viesti on tullut kaikilta muiltakin. Kyselystä käy ilmi, että noin 80 prosenttia teollisuudesta odottaa suhdanteiden jatkuvan ennallaan. Paranemista odotti miltei 20 prosenttia. Vain pari prosenttia pelkäsi tilanteen heikentymistä. Ongelmana nähtiin raaka-aineiden ja palkkakustannusten nousu. Lisäksi noin 15 prosentilla teollisuudesta on ongelmia tuotannon lisäämisen kanssa, mutta eroja on. Esimerkiksi paperiteollisuudella koneet ovat jo nyt täyskäytössä.

Kallis perintö palkkaratkaisusta

Koroman näkemyksen mukaan tämän vuoden palkkaratkaisu heikentää suomalaisyritysten kilpailukykyä. Erityisen ongelmallisena hän pitää siitä ensi vuodelle siirtyvää perintöä. Päivää aiemmin Palkansaajien tutkimuslaitos PT kiisti tällaiset näkemykset.

-Mikäli luin oikein PT:n ennustetta, siinä sanottiin neljän prosentin palkankorotusten mahtuvan asetettuun kahden prosentin inflaatiotavoitteeseen. Meidän laskelmien mukaan palkankorotusten taso on kuitenkin keskimäärin 4,5 prosenttia, Koroma vastasi.

EKP:n tukiostoista vain väärä viesti

Vaikka heikkoon euroon liittyvät riskit huolettavat TT:tä, Koroma toivoo Euroopan keskuspankin EKP:n malttavan pysytellä erossa tukiostoista ja antavan markkinoiden hoitaa asian. Hänen mielestään euron tukemisesta ei hyvää seuraisi. Rahaa palaisi, ja markkinoille annettaisiin vain väärää informaatiota, jota muutenkin on hänen mukaansa tarjottu liiallisuuksiin asti, kun 11 maan pitkälti yli sata ministeriä jakavat ristikkäisiä kantojaan julkisuuteen.

Näkemykset ovat pakostakin välillä erilaisia, koska kullakin maalla on oma talouspolitiikka. Koroma toivookin, että EU ryhtyisi viimein puheista toimiin eurooppalaisten jäykkyyksien korjaamiseksi. Ensi alkuun euroalueelle pitäisi saada vähintäänkin yhteinen talousennuste. Koroman mukaan TT:llä ei ole myöskään tavoitetta euron ja dollarin keskinäiselle suhteelle, koska se riippuu mm. maiden talouden kunnosta. Nykyisillä laskelmilla sen pitäisi olla suunnilleen yksi yhteen. Koroma myönsi, että teollisuus on hyötynyt heikosta eurosta, mutta kokonaissaldo voi olla toinen, jos sitä ruvetaan käyttämään väärin: toisessa vaakakupissa voi olla kalliiksi käyvä työttömyyden lisääntyminen, koska Suomessa työmarkkinat joustavat vain sitä kautta.

Tilauskirjat pullistelevat

TT:n barometrin mukaan erityisen valoisasti lähikuukausiin suhtautuu rakennusaine-, rakennus- ja kemianteollisuus, mutta kautta linjan usko tulevaan on edelleen hyvä. Osastopäällikkö Pekka Tsupari kertoi, että Suomen teollisuuden keskeisten markkina-alueiden hyvät näkymät ja Venäjän tilanteen vakautuminen ovat lisänneet teollisuuden tilauksia. Niitä on saatu jopa ennakoitua enemmän, eivätkä odotuksetkaan olleet vähäiset. Suurin uhka on käänne Yhdysvaltain talouskasvussa. Koroman mukaan muutos on "päivä päivältä lähempänä".
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.