Mainos

TT:n Koroma: Kasvuun panostettava

Teollisuuden ja työnantajain keskusliiton toimitusjohtaja Johannes Koroma nostaa seuraavan hallituksen yhdeksi keskeiseksi tehtäväksi tulopolitiikan vahvan tukemisen.

-Hallituksen vahvalla ohjauksella on saatu kaksi tulopoliittista ratkaisua. Nyt olisi pystyttävä jatkamaan samaa linjaa.
Hän muistuttaa kaikkien osapuolten sitoutuneen alhaiseen inflaatioon ja maltilliseen palkkapolitiikkaan, joiden hyöty kiertyy työllisyyden ja ostovoiman vahvistumisen kautta. Tämä tavoite on säilytettävä tuloratkaisun muodosta riippumatta.

Koroman mukaan vaalitulos ei ollut vastalause ainakaan kolmikantayhteistyölle. Hän toivottaakin tervetulleeksi työmarkkinajärjestöjen ja hallituksen yhteistyön myös jatkossa.
-Mutta vain aidon kolmikannan pohjalta. Jos työmarkkinajärjestöt eivät kykene keskenään sopimaan, se ei saa estää hallitusta sopimasta tai tekemästä esityksiä.

Työvoiman kasvu on paras keino

TT:n toiveissa on hallitusohjelma, joka ruokkisi kasvua tilanteessa, jossa maailmantalous hiipuu. Muutoin tavoitteet työllisyyden parantamisesta ja työllisyysasteen nostosta voidaan unohtaa.

-Kansantalouden kasvun kannalta työllisten määrän lisääntyminen on ylivoimaisesti paras keino kasvuun. Mutta työllisten määrää pitää lisätä aidoilla tavoilla.
-Vaalikeskustelussa annettiin kohtuuttomankin vähän arvoa sille, että nimenomaan vahva kasvu on johtanut niiden 200 000 uuden työpaikan syntyyn, jotka tämän hallituskauden aikana on tullut. Ei niitä pelkästään rakenteellisilla keinoilla, verorakenteiden muutoksilla tai sosiaaliturvan rakenteita korjaamalla olisi saatu aikaan.

Investointeja käyntiin

TT:n ykköstavoitteita on veroasteen alentaminen tuloverotusta keventämällä. Sen vaihtoehtona Koroma mainitsee elintarvikkeiden arvonlisäveron alentamisen. Yritysverotus taas on kasvun nimissä säilytettävä ennallaan.

Koroma panostaisi myös työnteon kannustavuuden kohentamiseen. Eteen tulevat myös energiaratkaisut ja tämän hallituksen aikana minimissään olleiden infrastruktuuri-investointien kasvattaminen.
-Näillä investoinneilla saadaan aikaan työtä ja kasvua, ja nyt on suhdannepoliittisesti sopiva hetki.
Koroma toistaa myös TT:n toiveen, että uusi hallitus kehittäisi keinoja ratkaista lukkiutuneita lakkokiistoja. Työeläkejärjestelmää olisi kehitettävä niin, että eläköitymisikä nousisi nykyisestä.
(STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja