Mainos

TT:n barometri: Suhdannenäkymät synkkenevät

Teollisuuden suhdannenäkymät ovat merkittävästi heikentyneet kaikilla päätoimialoilla. Myös rakennusala ja teollisuuden palvelut odottavat nyt heikkeneviä suhdanteita, ilmenee Teollisuuden ja työnantajain TT:n tänään julkistamasta suhdannebarometrista, jonka tiedot kerättiin lokakuussa.

Suhdannenäkymien saldoluku oli teollisuudessa lokakuussa -41, kun lukema heinäkuussa oli -1. Suhdanteiden heikkenemistä odotti 45 prosenttia yrityksistä ja paranemista vain 4 prosenttia. 51 prosenttia odotti suhdanteiden pysyvän lähikuukausina ennallaan.

TT:n mukaan suhdanteiden heikkenemisodotukset olivat lokakuussa poikkeuksellisen laaja-alaiset. Teollisuuden lisäksi heikkenemisodotukset ovat Venäjän kriisin myötä levinneet myös perinteisille kotimarkkina-aloille kuten elintarvike-, graafiseen sekä rakennustuoteteollisuuteen.

Edellisen kerran barometrin historiassa odotukset olivat koko teollisuudessa yhtä heikot seitsemän vuotta sitten, vuonna 1991, TT toteaa. TT julkistaa suhdannebarometrin neljä kertaa vuodessa.

Koroma patistaa suomalaisia kuluttamaan

Teollisuuden etujärjestön TT:n toimitusjohtaja Johannes Koroma patistaa suomalaisia kuluttamaan nykyistä enemmän. Talouden kasvu ja työllisyyden paraneminen ovat hänen mukaansa paljolti yksityisen kulutuksen varassa. TT:n suhdannebarometrin julkistamisen yhteydessä Koroma korosti, ettei Suomella ole edessään katastrofivaihtoehtoa, vaikka teollisuustuotannon kasvuvauhti on selvästi hidastunut. Kasvu kuitenkin jatkuu.

-Kuluttajien optimismille ja terveelle kulutuksen lisääntymiselle on jopa enemmän tilaa, hän sanoi. Koroman mukaan suomalaisia ei yleensä ole tarvinnut yllyttää kuluttamaan lisää, mutta nyt on kulutuksen kasvattamisen paikka.

-Kokonaiskysynnän eristä ylivoimaisesti suurin on yksityinen kulutus, joka on nykyisin lähes 350 miljardia markkaa vuodessa. Jos tähän saataisiin lisää noin 10 miljardia, se merkitsisi sekä teollisuuden että yksityisten palveluiden kysynnän kasvua ja sitä kautta työllisyystilanteen tukemista, Koroma eritteli.

Kulutuksen kasvun myötä säästäminen tietysti alenisi, mutta Suomella on siihen Koroman mielestä nyt varaa. Tällä haavaa säästämisaste on korkea ja vaihtotaseen ylijäämä suuri.
(STT-Reuters)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.