Mainos

TT ei valmis tupopöytään

Teollisuuden ja Työantajain TT on lykännyt päätöstään, lähteekö järjestö mukaan tuponeuvotteluihin. TT pitää osaa työntekijäpuolen vaatimuksista mahdottomina ja haluaa myös tietää palkankorotustoiveet ennen omaa ratkaisuaan. Tänään tupokierrokselle mukaan ilmoittautunut STTK ihmettelee työantajien viivyttelyä.

Suurin palkansaajajärjestö SAK listasi viikko sitten omat tupotavoitteensa ja ilmoitti samalla halukkuutensa kaksivuotiseen sopimukseen. Vastapuoli otti kuitenkin tänään aikalisän: TT pitää osaa palkansaajien laatuvaatimuksista mahdottomina ja järjestö päättää tuponeuvotteluihin osallistumisestaan vasta ensi viikon torstaina. Toinen työantajajärjestö Palvelutyönantajat on kuitenkin valmis neuvottelemaan vähintään kaksivuotisesta sopimuksesta.

STTK ilmoittautui tänään mukaan tuporinkiin ja kiirehti samalla neuvottelujen alkamista, jotta lopputulos olisi selvillä vielä marraskuun aikana. Järjestö ihmettelee työnantajien viivyttelyä ja aikookin pitää tiukasti kiinni työelämän uudistuksista.
-Ilman laatutavoitteita tupoa ei kannata ruveta tekemään. Sen pitäisi tässä vaiheessa olla työantajille selvää, sanoo STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää. Samalla hän korostaa, että STTK ajaa edelleen talouden kasvua ja työttömyyden vähenemistä takaavaa tulopoliittista ratkaisua.

Tilanne on vaarassa jumiutua kuitenkin jo alkumetreille. Tänään sekä SAK:ssa että STTK:ssa pohdittiin kannattaako omia palkkatavoitteita päättää ensi viikon kokouksissa, jos työantajan mielenliikkeistä ei saada lisätietoa tällä viikolla.

SAK toivoo malttia

SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen toivoo, etteivät työnantajat vaikeuttaisi syksyn tuloneuvotteluja etukäteen ja ilman neuvotteluja asetetuilla ehdoilla. Ihalaisen mukaan epävarmaksi käyvät talous- ja työllisyysnäköalat puoltavat vahvasti tulopoliittiseen kokonaisratkaisuun tähtäävien neuvottelujen pikaista aloittamista.

Ihalainen torjuu työnantajien ja teollisuuden TT:n syytteet palkansaajajärjestöjen liian kovista vaatimuksista. Ihalaisen mielestä monet SAK:n esittämistä laadullisista tavoitteista tähtäävät sellaisiin työelämän laadullisiin uudistuksiin, joista hyötyisivät niin työnantajat kuin palkansaajatkin.
(MTV3)

(Seitsemän uutiset 30.09.2002).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.