Mainos

Tsunamivaroitus Intian valtamerellä

Asiantuntijoiden mukaan nyt sattunut maanjäristys on tapaninpäiväisen suurjäristyksen jälkijäristys. Tahaimaan viranomaisten mukaan tsunamivaara on ohi.

Kaakkois-Aasiassa Pohjois-Sumatran alueella on sattunut erittäin voimakas maanjäristys. Maanjäristyksen voimakkuudeksi mitattiin 8,2 Richterin asteikolla.

Tyynenmeren tsunamivaroituskeskuksen mukaan järistys saattaa aiheuttaa vaarallisen hyökyaallon. Tsunamivaroituskeskus on kehottanut Sumatran alueen viranomaisia evakuoimaan ihmiset välittömästi rannikkoalueilta hyökyaaltovaaran vuoksi. Maanjäristyksen keskus oli hyvin lähellä paikkaa, jossa joulupäivänä sattunut järistys nostatti liki 300 000 ihmistä eri puolilla Aasiaa ja Itä-Afrikkaa surmanneen hyökyaallon.

Myös Indonesia ja Sri Lanka ovat antaneet tsunamivaroituksen. Intiassa on ryhdytty varotoimiin hyökyaallon varalta. Thaimaassa viranomaiset ovat kehottaneet ihmisiä nousemaan korkeille paikoille hyökyaaltovaaran vuoksi.

USA:n geologisen tutkimuskeskuksen mukaan nyt sattunut maanjäristys on tapaninpäiväisen suurjäristyksen jälkijäristys. Joulukuun maanjäristyksen aiheuttama hyökyaalto tappoi kaikkiaan yli 270 000 ihmistä.

Myös Suomen seismologiasemat havaitsivat järistyksen, ilmoittaa Helsingin yliopiston seismologian laitos.

-Hyökyaalto menee todennäköisesti Sumatralle ja iskee Sri Lankaan ja Afrikkaan, tutkija Susan Hough yhdysvaltalaisesta geologian tutkimuslaitoksesta sanoi uutistoimisto Reutersille. Myös australialaisviranomaiset kertoivat pelkäävänsä suurta tsunamia.

Thaimaa: Vaara ohi

Thaimaan viranomaisten mukaan Kaakkois-Aasian tsunamivaara on ohi. Viranomaisten mukaan tsunamivaara on ohi ja ihmiset voivat palata koteihinsa ja hotelleihinsa. Thaimaa myös sanoo peruuttaneensa tsunamivaroituksen.

Yhdysvaltalaisten asiantuntijalähteiden mukaan tsunamivaara ei kuitenkaan ole ohi. Seismologien mukaan on sadan prosentin mahdollisuus, että tsunami iskee joihinkin Intian valtameren rantavaltioihin. Yhdysvaltain sesmologit ovat myös tarkentaneet järistyksen voimakkuutta. Sen voimakkuudeksi kerrotaan nyt 8,7 Richterin asteikolla.

Indonesiassa kuolleita

Kymmenien ihmisten kerrotaan kuolleen Indonesian rannikkoa ravistelleen maanjäristyksen seurauksena.

Hieman kello 19 jälkeen Suomen aikaa tapahtunut 8,2 Richterin asteikolla ollut järistys on surmannut Indonesian Niasin saarella kymmeniä ihmisiä ja satoja rakennuksia on sortunut. Viranomaisten mukaan useita ihmisiä on jäänyt loukkuun sortuneisiin rakennuksiin.

(MTV3-Reuters-AFP-STT)

(28.03.2005 klo 22:55)

(Kymmenen uutiset 28.03.2005)

(Kymmenen uutiset 28.03.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.