Mainos

Tsunamiuhreja muistettiin myös Suomessa

Pahiten tsunami koetteli kolme vuotta sitten Indonesian Acehia, jossa menehtyi 170 000 ihmistä. Tsunamiharjoituksessa tuhannet pakenivat kukkuloille. Tsunamin uhreja muistettiin myös Suomessa.

Acehilaiset hiljentyivät eilen muistelemaan kolmen vuoden takaista hyökyaaltoa Indonesiassa. Tuhannet kynttilät lepattivat joukkohaudoilla, joita kaivettiin eri puolille maakuntaa katastrofin jälkeen. Suuri osa surmansa saaneista jäi tunnistamatta.

- Tulin tänne rukoilemaan yhdessä muiden asukkaiden kanssa. Rukoilen vaimoni ja lapseni puolesta. Toivon, että he lepäävät nyt rauhassa, sanoi paikallishallinnon entinen työntekijä Alimudin, 61.

Rukoushetkiä järjestettiin sekä rannoilla että moskeijoissa kaikkialla Acehissa ja muualla Indonesiassa. Jaavan saaren luoteisrannikolla järjestettiin myös tsunamiharjoitus, vaikka alueella on kärsitty viime päivinä maanvyöryistä.

Vajaat 10 000 viranomaista ja paikallista asukasta kiipesi kukkuloille, kun sireenit soivat.

- Toivomme, että tämän harjoituksen avulla ihmiset alkavat ymmärtää asuvansa tsunamialttiilla alueella. Heidän on tiedettävä, miten toimia, korosti harjoitusta johtanut tutkimus- ja teknologiaministeri Ami Pramitasari.

Tsunamissa sai surmansa yhteensä noin 230 000 ihmistä Etelä- ja Kaakkois-Aasiassa. Tuhot olivat mittavimpia Indonesian Acehissa, jossa kuoli 170 000 ihmistä. Hyökyaalto vei myös kodin sadoiltatuhansilta ihmisiltä.

Thaimaassa sai surmansa 5400 ihmistä, joista puolet oli ulkomaalaisia. Suomalaisia kuoli Thaimaasa 178 ja Sri Lankassa yksi.

Paperilyhdyt valaisivat Khao Lakin rannan

Phuketilainen hieroja Dolnapa Suwanho, 55, juoksi rinteeseen viime hetkellä tapaninpäivänä 2004. Hän jäi ensimmäisen aallon alle mutta onnistui pakenemaan ennen seuraavien vesimassojen iskeytymistä rannalle.

- Työtoverini eivät pystyneet juoksemaan niin lujaa. He huuhtoutuivat mereen toisen aallon aikana. Menetin kuusi kaveriani, Dolnapa kertoi.

Dolnapa osallistui noin 200 ihmisen kanssa buddhalaiseen seremoniaan Phuketin rannalla illan pimeydessä. He kantoivat mukanaan punaisia ruusuja ja laskivat ne tilaisuuden jälkeen mereen.

- Olen yhä peloissani ja kaipaan ystäviäni. En ole kuitenkaan enää niin kauhuissani kuin ennen, koska meillä on tsunamin varoitusjärjestelmä, Dolnapa huomautti.

Surujuhlia pidettiin Phuketin lisäksi muun muassa Phang Ngan ja Krabin rannoilla. Khao Lakissa ihmiset päästivät taivaalle lyhdyin valaistuja paperikennoja.

Eloonjääneet yrittävät yhä päästä jaloilleen

Waranya Thongdee, 52, on päättänyt jatkaa matkailualan yritystään Phuketissa ja saada tappioiden jälkeen vielä voittoakin.

- Vuokraamani talot olivat vahingoittuneet. Jouduin korjaamaan niitä seitsemästä kahdeksaan kuukautta, hän muisteli.

- Tällä hetkellä menee hieman paremmin, mutten ole vieläkään päässyt voiton puolelle.

Indonesian Acehiin on saatu rakennettua yli 100 000 kotia. Seuraavien 20 000 asunnon odotetaan valmistuvan kesään mennessä.

Monet näyttävät päässeen kuitenkin vähitellen jaloilleen myös Acehissa. Esimerkiksi Salawati, 36, myy jälleen paikallista erikoisherkkua, joka on valmistettu kuivatusta tonnikalasta ja kookoksesta.

- Aloimme kaupata sitä naapureillemme ja muille vanhemmille poikani koulussa. He tykkäsivät, ja aloimme saada tilauksia entistä enemmän.

Suomessakin muistetaan tapahtunut

Myös suomalaisia tsunamiuhreja muistettiin täällä kotimassa. Suomalaisia menehtyi Thaimaassa 178.

Yksi kynttilän sytyttäjistä oli teatteriohjaaja Erkki Aura, joka menetti tsunamissa tyttärensä Johanna Sirkesalon, vävynsä Aki Sirkesalon ja kaksi lastenlastaan.

- Olen äärimmäisen vihainen. Se tunne minulla on ihan rehellinen. Minä olen erittäin vihainen siitä tapahtumasta.Se on puhdas viha siitä, että kuolema tulee sillä lailla väärään aikaan, Aura sanoo nyt, kolmen vuoden jälkeen ja katsoo lapsenlapsiaan esittävää viimeistä joulukorttia.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.