Mainos

Tsunamiuhreilla vaarallista sieni-infektiota

Tautiin on sairastuneita on ainakin Ruotsissa ja Australiassa. Suomalaisilla harvinaista tautia ei ole havaittu.

Muutamat Aasian tsunamiaaltojen kouriin joutuneet henkilöt ovat sairastuneet harvinaiseen sieni-infektioon.

Ruotsissa homesienen aiheuttamaan tautiin on sairastunut neljä ihmistä. Svenska Dagbladet -sanomalehden mukaan tauti on pahimmillaan hengenvaarallinen.

Tarttuvia tauteja tutkivan instituutin Smittskyddsinstitutet edustajan Victor Fernandezin mukaan ainakin Australiassa on tavattu samaa tautia tapaninpäivän tsunamiaaltojen uhriksi joutuneilta ihmisiltä.

Suomalaisilla tautitapauksia ei ole ilmennyt. Infektiolääkäri Tea Nieminen kertoo, että Kansanterveyslaitos on keskustellut asiasta suurimpien sairaaloiden kanssa, mutta sieni-infektioita ei ole ainakaan vielä tullut vastaan.

Ruotsissa havaitun taudin aiheuttaa normaalisti maaperässä elävä homesieni. Sienen arvellaan päätyneen potilaiden elimistöön joko heidän nielemästään likaisesta vedestä tai haavojen kautta.

Sieni tuhoaa elimistön. Kyseeseen voivat tulla aivot tai hermosto, ja sieni voi hyvin pureutua myös verenkiertojärjestelmään, sanoo Fernandez.

Korkea kuolleisuus ilman hoitoa

Jos tartunnan saanut ei nopeasti saa hoitoa, kuolleisuus on yli 50 prosenttia, mahdollisesti jopa 80 prosenttia, arvioi Fernandez. Toisaalta oikea hoito voi pelastaa myös potilaan, jolla sieni on ehtinyt pesiytyä jo aivoihin asti.

Fernandezin mukaan sairaus ei tartu. Hän lisää, että muiden tsunamin kourista selvinneiden ei tarvitse huolestua tautitiedoista, sillä sieni-infektio olisi jo puhjennut. Tartunta voi kuitenkin olla oireeton useita viikkoja.

Sienitartunta on samanlainen kuin bakteeritulehdus. Joskus menee päiviä, joskus viikkoja ennen kuin tartunta antaa merkkejä itsestään, Fernandez huomauttaa.

(MTV3-STT-TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.