Tsunamit uhkana useissa ydinvoimaloissa

Maanjäristysherkillä alueilla eri puolilla maailmaa on kymmeniä ydinvoimaloita. Tällaisia voimaloita on Japanin lisäksi muun muassa Kiinassa ja Yhdysvaltain länsirannikolla Kaliforniassa. Voimaloita on myös Intiasta Turkin kautta Välimerelle ja Espanjaan ulottuvalla maanjäristysvyöhykkeellä.

Erityisen maanjäristysherkkää aluetta on Japanin itärannikko, jossa sijaitsee useita ydinvoimaloita.

Säteilyturvakeskuksen ryhmäpäällikön Keijo Valtosen mukaan seismisillä alueilla on ydinvoimaloita kaikkiaan 30-40. Enimmäkseen ne ovat samaa tyyppiä kuin Fukushiman ydinvoimala. Uudemmissa laitoksissa Fukushiman kaltaiset onnettomuudet eivät olisi mahdollisia.

Nämä voimalat on suunniteltu kestämään maanjäristyksiä ja pienehköjä tsunameja. Sen sijaan suuret tsunamit ovat niille vakava vaara.

- Myös Fukushiman voimala oli suunniteltu kestämään kuusimetrinen tsunami, mutta se ei kestänyt 14-metristä tsunamia, joka sinne iski, Keijo Valtonen Säteilyturvakeskuksesta kertoi Fysiikan päivillä Helsingissä.

Itse maanjäristys ei aiheuttanut Fukushiman ydinvoimalassa merkittävää vauriota. Katastrofi käynnistyi, kun tulvinut vesi tuhosi sähköverkot, joiden avulla reaktoriin olisi pitänyt pumpata jäähdytysvettä.

Suomeen tsunami vain meteoriitista

Suuria tsunameja on historian saatossa ollut myös Välimerellä. Esimerkiksi Santorinin saarella Kreikan edustalla noin 1 600 vuotta ennen ajanlaskun alkua sattunut tulivuorenpurkaus aiheutti yli satametrisen tsunamin.

- Totuushan on se, että kovin seismisille alueille ei pitäisi ydinvoimaloita rakentaa.

Valtosen mukaan Suomen ydinvoimalat ovat turvassa seismisiltä ilmiöiltä. Käytännössä suuren tsunamin voisi täällä aiheuttaa ainoastaan meteoriitti, joka iskeytyisi Itämereen.

Siihenkään ei riittäisi mikään pikkukivi, vaan meteoriitilla pitäisi olla mereen iskeytyessään läpimittaa 150 metriä. Tällaisen meteoriitin osuminen Itämereen on kuitenkin hyvin epätodennäköistä.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat