Mainos

Tsunaminäyttely valottaa uhrien tunnistusta - “lapset tärkeimpiä”

Kuopiolaisessa Victor Barsokevitsc -valokuvakeskuksessa avautuu joulun jälkeen Kaakkois-Aasian vuoden 2004 tsunamista kertova näyttely. Muistonäyttelyn ovat koonneet Thaimassa vuoden viettäneet suomalaiset uhrintunnistajat.

– En halunnut esitellä ruumissäkkejä. Näyttelyn avainsana on muisto, joka koskettaa kaikkia tapahtuman osallisia, luonnehtii valokuvanäyttelyn koostanut oikeushammaslääkäri Ari-Pekka Parviainen.

Parviainen oli yksi Thaimaassa työskennelleistä asiantuntijoista. Kaikkiaan tunnistamisoperaatioon osallistui lähes 120 suomalaista erikoiskoulutettua poliisia, oikeuslääkäriä, oikeushammaslääkäriä, sormenjälkiasiantuntijaa, DNA-asiantuntijaa ja muiden alojen erikoistuntijaa.

Koko operaatiossa oli 34 maan asiantuntijoita ympäri maailman. Suomi oli vahvassa roolissa kolmanneksi suurimman uhrimääränsä vuoksi. Thaimaassa menehtyi 179 suomalaista.

Lämmintä 50 astetta

Uhrintunnistaja aloittaa työnsä joskus sormuksesta, milloin mistäkin. Näyttelyn kuvat onkin otettu alunperin tunnistustyötä varten, ei esittelemään sitä julkisuudessa.

– Se kääntää näkökulman erilaiseksi kuin median esittämissä kuvissa, Parviainen huomauttaa.

Kuvat kertovat samalla erittäin haastavista olosuhteista Thaimaassa.

– Työskenneltiin pelkkien vanerilevyjen takana, ei olllut mitään sen kummempaa tuuletusta tai ilmastointia, ei juoksevaa vettä. Siinä vaan mahdottomassa helteessä mikä parhaimmillaan oli 50 astetta, luonnehtii 13 kuukautta Thaimaassa työskennellyt Keskusrikospoliisin rikoskomisario Ismo Kopra.

Kuvista välittyy Kopran mielestä kunnioitus suomalaisia ammattilaisia kohtaan.

– Olipa olosuhteet mitkä tahansa hommat hoidetaan, eikä pudoteta hanskoja lattiaan.

Aallot keskeyttivät rantapäivän

Kuvat ovat pääosin peräisin Keskusrikospoliisin uhrintunnistusyksikön arkistosta. Mukana on kuvia myös kollegoilta Indonesiasta, Sveitsistä, Thaimaasta ja Portugalista.

Näyttelyn pääkuvaksi valikoitui kipeä aihe lasten rantapäivästä, joka jäi kesken kun aallot tulivat. Siinä on tunnettu suomalainen lastenkirja veden ja lian sotkeman rantaromun keskellä.

Kuopiossa näyttely avautuu yleisölle Tapaninpäivänä ja lähtee todennäköisesti kiertämään myöhemmin myös ulkomaille.

– Mitään ei ole sovittu, mutta kiinnostusta on ollut, kertoo VB-valokuvakeskuksen näyttelykoordinaattori Laura White.

Lasten tunnistaminen kosketti

Jo ennakkoon tiedettiin, että lasten tunnistaminen oli operaatiossa kaikkein vaikeinta.

– Aina kun sai jonkun lapsen henkilöllisyyden selvitettyä ja varmistettua niin se oli hieno tunne. Se oli sen vuoden parhaita hetkiä, Parviainen sanoo hiljaa.

– Saatiin virtaa kun tunnistaminen onnistui. Voitiin sanoa omaisille, että nyt läheinen on löytynyt, hänet on varmuudella tunnistettu ja voidaan lähettää kotiin, Kopra tiivistää kokemuksiaan.

Kun suomalaiset uhrintunnistajat aloittivat työnsä tammikuussa 2005 arvioitiin, että hyvä jos 20 uhria saadaan tunnistettua.

– Vähitellen tavoitetta ja toivetta nostettiin jatkuvasti ylöspäin. Lopulta vain neljä lasta ja yksi aikuinen jäi tunnistamatta. Se on erinomainen tulos, Kopra ja Parviainen arvioivat.

Sri Lanka ja Indonesia varjossa

Mediasta vuosien varrella tutuksi tulleet tsunami-kuvat on otettu yleensä tuhon alkupäivinä kovassa uutiskilpailussa. Uhrintunnistajien kuvat on otettu Thaimaassa vietetyn vuoden aikana.

– He ovat voineet liikkua siellä ajan kanssa ja rauhassa. Heidän ei ole tarvinnut kilpailla siellä kuka pääsee ensimmäisenä parhaalle paikalle, Parviainen huomauttaa.

Ismo Kopran mielestä näyttelyyn valitus kuvat ovat faktaa eikä niillä ole mitään tarkoitusperiä.

Maailman mielenkiinto tsunamissa kohdistui Thaimaahan, jossa turistit olivat. Thaimaassa menehtyi 8300 ihmistä, pääosa Khao Lakissa. Sri Lankassa ja Indonesiassa tsunami tappoi yhteensä 200 000 ihmistä. Heistä on vähän tarinoita.

– Tavallaan harmittaa se, että katastrofi oli muualla kuin Thaimaassa. Varsinkin Indonesiassa hyväksytään se, että luonto ottaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.