Mainos

Tsunamin vuosipäivänä pelättiin uutta tuhoaaltoa

Järistyksessä ja sitä seuranneissa kuudessa jälkijäristyksessä kuoli ainakin kaksi ihmistä ja kymmeniä muita loukkaantui Taiwanissa. Pelättya tsunamia järistys ei kuitenkaan aiheuttanut.

Taiwanin eteläisellä merialueella on sattunut raju maanjäristys, jonka pelättiin aluksi aiheuttavan tuhoisan tsunamiaallon. Japanin meteorologian laitos varoitti ensin tsunamivaarasta, mutta ilmoitti myöhemmin vaaran olevan ohi.

Aasiassa vietettiin tänään kahden vuoden takaisen tuhon vuosipäivää. Tapaninpäivänä 2004 yli 230 000 ihmistä, heistä suurin osa Indonesiassa, kuoli poikkeuksellisen voimakkaan maanjäristyksen nostattaman tsunamiaallon uhreina.

Japanin meteorologian laitos varoitti nyt metrin korkuisesta "paikallisesta tsunamista", joka voisi iskeytyä Filippiinien itäosaan. Uhka ei kuitenkaan laitoksen mukaan osoittautunut todelliseksi.

Järistyksessä ja sitä seuranneissa kuudessa jälkijäristyksessä kuoli ainakin kaksi ihmistä ja kymmeniä muita loukkaantui Taiwanissa. Myös useita taloja sortui Hengchun ja Pingtungin kaupungeissa Taiwanin eteläosassa.

Taiwanilaisten asiantuntijoiden mukaan ensimmäinen järistys oli voimakkuudeltaan 6,7 Richterin asteikolla. Amerikkalaistietojen mukaan se oli jopa 7,1 Richterin asteikolla. Sitä seurasi kuusi jälkijäristystä, jotka olivat voimakkuudeltaan 4,7-6,4 Richterin asteikolla.

Muistojuhlia ja hiljainen hetki

Kahden vuoden takaisen tsunamin uhreja muistettiin eri puolilla Etelä- ja Kaakkois-Aasiaa. Hyökyaallosta pahiten kärsineessä indonesialaisessa Acehin maakunnassa kamppaillaan samaan aikaan uusia tulvia vastaan.

Tsunamin muistopäivän ohjelmaan on kuulunut hiljentymisiä rannoilla ja uskonnollisia seremonioita, mutta myös tähystystornien pystyttämisiä ja harjoituksia uusien hyökyaaltojen varalle.

Sri Lankassa temppelien kellot soivat kahden minuutin hiljaisen hetken merkiksi juuri samalla kellonlyömällä, kun ensimmäinen tsunamiaalto iskeytyi rannikolle kaksi vuotta sitten. Onnettomuuden uhrien muistamista on saarivaltiossa kuitenkin häirinnyt uudelleen kiihtynyt sisällissota tamilikapinallisten ja hallituksen välillä.

Acehissa rankkasateiden aiheuttamat maanvyöryt ja tulvat ovat puolestaan surmanneet jo toistasataa ihmistä ja ajaneet yli 300 000 kodeistaan.

Thaimaassa kuningas Bhumibol Adulyadejin tytär prinsessa Ubolratana osallistui muistojuhlaan Bang Niengin kylässä Phang Ngan maakunnassa. Prinsessa menetti oman poikansa onnettomuudessa.

Poikkeuksellisen voimakkaan maanjäristyksen aiheuttama tsunami surmasi 26. tammikuuta 2004 yli 230 000 ihmistä, heistä suurimman osan Indonesiassa. Thaimaan rannoilla surmansa saaneista yli 5000 ihmisestä puolet oli ulkomaisia turisteja, heidän joukossaan 178 suomalaista.

(MTV3-STT-AP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.