Mainos

Tsunamien varoitusjärjestelmää kehitetään avustustyön ohessa

Avustusoperaatiot ovat käynnissä katastrofialueella kaikissa maissa.

Avustusoperaatiot ovat käynnistyneet myös Indonesiassa. Pahiten hyökyaalloista kärsineessä maassa varmistettuja kuolonuhreja on nyt jo 94 000. Lisäksi 400 000 indonesialaista on menettänyt kotinsa.

Liikenneyhteydet ovat kuitenkin yhä poikki hyökyaalloista pahiten kärsineille alueille, ja avun perille saanti on vaikeaa.

- Käynnissä on kuitenkin hyvin koordinoitu operaatio. Tilanne saattaa vaikuttaa hieman kaaottiselta, mutta tiedämme kyllä hyvin mitä olemme tekemässä, kertoo tiedottaja Mike Huggins Maailman ruokaohjelma WFP:sta.

Clinton ei yhdy kritiikkiin

Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell saapui eilen Thaimaahan arvioimaan kansainvälisen avustushankkeiden tarpeita. Powellin mukaan jopa 5000 amerikkalaista on kateissa hyökyaaltojen jäljiltä. Viidentoista amerikkalaisen tiedetään kuolleen katastrofialueella.

Presidentti George Bushia on kritisoitu ankarasti hitaasta reagoimisesta kriisiin, ja avustusoperaatioiden hitaasta aloittamisesta. Amerikkalaisyrityksille suunnattua varainkeruuprojektia johtamaan valitut Yhdysvaltain entiset presidentit Bill Clinton ja George Bush puolustavat istuvan presidentin linjaa.

Clintonin mielestä kritiikki ei ole perusteltua.

- Voidaan sanoa, että rikkaat valtiot eivät jatkuvasti avusta köyhempiä valtioita riittävästi. Mutta kun on kyse - luonnonkatastrofeista, niin Yhdysvallat on aina yksi suurimpia avunantajia.

Myös presidentti Bush vakuuttaa Yhdysvaltojen tuen jatkuvan.

- Tiedämme omasta kokemuksesta, että mikään ei voi poistaa tämän tragedian uhrien surua. Tiedämme myös, että amerikkalaiset vastaavat aina humanitaarisiin haasteisiin ja tarjoavat toivoa ja apua onnettomuuksien uhreille. Nyt, kun katastrofialueen maat aloittavat jälleenrakennuksen, lupaamme heille myötätuntomme ja anteliaisuutemme ja takaamme, että Yhdysvallat tulee auttamaan jatkossakin.

Varoitusjärjestelmää luodaan

Ulkoministeri Powell on keskustellut Thaimaan ulkoministerin Surakiart Sathirathain kanssa hyökyaallon tuhojen korjaamisesta ja varoitusjärjestelmästä hyökyaaltojen ennakoimiseksi.

Thaimaa ja Yhdysvallat voisivat Powellin mukaan olla yhteistyössä hyökyaaltojen ennakoimiseksi ja hyökyaallon aiheuttamien ympäristötuhojen korjaamiseksi.

Amerikkalaisviranomaiset kertoivat, että olemassaolevia hirmumyrskyistä varoittavia järjestelmiä yritetään saada varoittamaan myös hyökyaalloista eli tsunameista.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.