Mainos

Tsunami-lahjoituksista valtaosa käyttämättä

Avustusjärjestöt saivat kansalta ja valtiolta yli 40 miljoonaa euroa. Siitä on käytetty vasta alle puolet, kertoo MTV3:n uutisten tekemä selvitys.

Suomalaisten lahjoittamista tsunami-rahoista valtaosa on edelleen käyttämättä

MTV3:n uutisten selvityksen mukaan kansalaisten ja valtion antamista tsunamin uhrien auttamiseen ja tuhojen korjaamiseen tarkoitetuista rahoista on kahdessa vuodessa käytetty alle puolet. Keräysten tuotot oli alun perinkin tarkoitettu usealle vuodelle, mutta avustusjärjestöt myöntävät että jälleenrakennus sujuu odotettua hitaammin.

- Ohjelmien toteutus on viivästynyt siitä, mitä alunperin tavoiteltiin ja meidän niin kuin kaikkien muittenkin avustusjärjestöjen on täytynyt pidentää ohjelmien toteutusaikataulua, humanitaarisen avun päällikkö Helena Manninen-Visuri Kirkon ulkomaanavusta paljastaa.

Alle puolet tsunami-varoista käytetty

Viisi suurinta tsunami-keräysjärjestöä Suomessa olivat SPR, Kirkon ulkomaanapu, Unicef, Fida sekä Pelastakaa lapset ry. Kansalaiset lahjoittivat niiden kautta 34 miljoonaa euroa. Lisäksi ne saivat valtiolta tsunami-rahaa. Yhteensä nämä järjestöt saivat tsunamin jälkeen 41 miljoonaa euroa jaettavaksi avustuskohteisiin. Tästä summasta on tähän mennessä käytetty 18,3 miljoonaa eli 44 prosenttia.

Suomen Unicefin osuus, 2,9 miljoonaa euroa, tilitettiin sen kansainväliselle kattojärjestölle jo ensimmäisenä vuonna tsunamin jälkeen. Kansainvälisesti Unicefin rahoista on käytetty noin puolet. Fida on nyt käyttänyt kokonaan vajaat 1,8 miljoonaa euroa. Pelastakaa lapset ry:kin on käyttänyt yli miljoonan eli 82 prosenttia kokonaissummasta.

Kirkon ulkomaanavun 4,4 miljoonasta on jäljellä 1,8 miljoonaa. Kirkko on siis käyttänyt 59 prosenttia rahoista. Eniten on rahaa jäljellä Suomen Punaisella Ristillä. Rahaa tuli keräyksellä ja valtiolta yhteensä 31,4 miljoonaa euroa. Siitä 9,9 miljoonaa euroa on käytetty eli 32 prosenttia. Loput ovat pankissa odottamassa jo tehtyjä suunnitelmia. Sopimuksia tulevista projekteista on 20 miljoonalla.

Jälleenrakennus odotettua hitaampaa

Avustusjärjestöjen mukaan jälleenrakennustyö on ollut ennakoitua hitaampaa. Erityisesti Acehin alueella on ollut pulaa rakennusmateriaaleista, hinnat ovat nousseet, rakennuslupa-asiat ovat hankalia byrokraattisessa hallintomallissa.

Myös Sri Lankassa on ollut maan sotilaallisen tilanteen ja kaavoituksen kanssa ongelmia. Viime päivien tulvat Indonesiassa tulevat myös hidastuttamaan jälleenrakennusta, sanoo SPR.

Tsunami-keräykset tuottivat myös kansainvälisesti verraten hyvin. Esimerkiksi pelkästään Unicef, Kansainvälinen Punainen risti ja puolikuu sekä Save the Children keräsivät yhteensä 2,5 miljardia euroa. Puolet tuosta summasta on käytetty.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.