Mainos

Tsunami kylvi tuhoa Tyynellämerellä - suomalaisilla ei hätää

Samoan saarilla sattunut kovan maanjäristyksen aiheuttama tsunami on saattanut vaatia jopa 100 ihmisen hengen, arvioivat Samoan viranomaiset. Tähän mennessä viranomaiset ovat vahvistaneet 36 ihmisen kuoleman, mutta useita ihmisiä on edelleen kateissa.

Lisäksi kokonaisten kylien kerrotaan jääneen hyökyaallon alle. Silminnäkijöiden kertomusten mukaan useita asumuksia on tuhoutunut, ja ihmiset ovat paenneet ylängöille.

Sarja hyökyaaltoja iskeytyi Samoan saarten rannoille sen jälkeen, kun geologiset tutkimuslaitokset olivat mitanneet alueella valtaisan maanjäristyksen, jonka voimakkuus oli yli 8,0 Richterin asteikolla. Japanin meteorologinen laitos on antanut maahan tsunamivaroituksen ja sanoo, että aallot voivat vielä iskeä Japaniin rannalle puoli metriä korkeina.

Yhdysvalloissa valmistaudutaankin nyt kiivaasti antamaan hätäapua, ruokaa ja muita tarvikkeita, Samoalle. Myös Uusi-Seelanti ja Australia ovat tarjonneet apuaan tsunamin riepottelemille saarille. Uusi-Seelanti aikoo lähettää Samoalle lentokoneen auttamaan pelastuneiden etsinnässä. Uuden-Seelannin ulkoministerin mukaan pelastuskone voi auttaa myös tuhojen laajuuden selvittämisessä. Australian hallituksen mukaan kyseessä on "valtava katastrofi" pienelle valtiolle.

Uutistoimistot kertovat, että Yhdysvaltain kansallispuiston Samoan päämaja on tuhoutunut täysin Amerikan Samoan pääkaupungissa Pago Pagossa.

Suomalaiset ilmeisesti kunnossa

Tsunamialueella oleilevilla suomalaisilla ei ulkoministeriön tietojen mukaan ole hätää.

Fidzi-saarilla oli ulkoministeriön mukaan lomailemassa ainakin yksi suomalainen, mutta hänkin on jo lähtenyt saarelta ilmoittauduttuaan läheisilleen olevansa kunnossa. Samoalla lomailevista suomalaisista ei ole tarkempia tietoja, mutta ulkoministeriö ei ole heistä huolissaan, sillä kukaan suomalainen ei ole ottanut ministeriöön yhteyttä tarvitakseen apua.

Suomesta tehdään pakettimatkoja Samoan lisäksi muun muassa Tongan paratiisirannoille.

Tsunamia edelsi voimakas järistys

Tyynellämerellä myöhään eilen sattuneen maanjäristyksen voimakkuus oli 8,3 Richterin asteikolla, ja se nostatti 1,5-6 metriä korkean hyökyaallon. Yhdysvaltain geologinen laitos kertoi, että järistys sattui vajaat 200 kilometriä lounaaseen Samoalta. Järistyskeskus oli reilun 30 kilometrin syvyydessä.

Tsunamivaroitus annettiin eilen Uuteen-Seelantiin, Amerikan Samoalle ja muille läheisille pikkusaarille.

(MTV3 - Reuters - AFP )

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.