Mainos

Tshetsheniassa taistellaan päivittäin

Taistelut Tshetseniassa jatkuvat joka päivä. Lisäksi venäläiset rajoittavat monin keinoin tiedonsaantia alueelta.

Venäjän armeijan johdon päinvastaisista vakuutteluista huolimatta Tshetsheniassa taistellaan joka päivä.

Virallisen tiedon mukaan eilen kahdessa sissien iskussa kuoli kuusi sotilasta ja saman verran haavoittui. Vedenossa, Etelä-Tshethseniassa autosaattuetta vastaan tehdyssä iskussa kuoli kaksi ja kolme haavoittui. Urus-Martanissa, Groznyin eteläpuolella kuoli toisessa iskussa neljä sotilasta ja kaksi haavoittui.

Virallisten tietojen mukaan lokakuussa 1999 alkaneen toisen Tshetshenian sodan aikana on kuollut 3500 venäläissotilasta ja 11 000 kapinallista. Venäjän sotilaiden äitien komitea on kuitenkin sitä mieltä, että sotilaita on kuollut kolminkertainen määrä.

Pakolaisleirit täynnä

Vaikka Venäjän viranomaiset ovat jo pitkään puhuneet tshetsheenipakolaisten kotiinpaluun mahdollisuudesta, vain harvat ovat palanneet entisille asuinsijoilleen. Ihmiset pelkäävät taisteluja ja sotilaiden tekemiä puhdistuksia. Siksi esimerkiksi naapurimaan Ingushian pakolaisleireillä on edelleen noin 180 000 pakolaista.

Lääkärit ilman rajoja -järjestö on kiinnittänyt huomiota pakolaisten sietämättömään tilanteeseen. Ingushiassa on nyt lunta ja pakkasta ja telttoja on vaikea pitää lämpimänä.

Ihmisiä asuu entisissä tehtaissa ja navetoissa ja usein käymälöitä ja peseytymispaikkoja on hyvin vähän. Osa pakolaisista on kaiken humanitaarisen avun ulkopuolella. Eilen YK:n pakolaisvaltuutettu Ruud Lubbers tutustui Ingushian pakolaisten tilanteeseen. Vaikka pakolaiset kertoivat hänelle kilvan vaikeasta tilanteestaan, muutosta ei ole odotettavissa.

Tiedonsaanti vaikeutunut

Tiedon saanti Tshetshenian sodasta on käynyt entistä vaikeammaksi.

Ulkomaalaiset toimittajat pääsevät sota-alueelle vain venäläissotilaiden valvonnassa ja kansainvälisten tietotoimistojen toimintaa haitataan peukaloimalla satelliittiyhteyksiä.

Venäjän oma media ei enää edes yritä ottaa huomioon tshetsheenien näkökulmia, vaan se on alistunut itsesensuuriin. Totuuden kaunistelun takana lienee se, että Venäjä pelkää menettävänsä lännen luottamuksen. Toinen syy on, että Venäjän umpikuja Tshetsheniassa on niin häpeällinen että tietoisuus siitä voisi horjuttaa Kremlin isännän suosiota.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.