"Tshetsheniassa on vain rauhan kulissit"

Tshetshenia on jäänyt Irakin, Kosovon ja Tiibetin varjoon. Kaukasuksen pieni tasavalta elää näennäisesti rauhassa, mutta ei todellisuudessa.

Aluetta hallitsee Kremlin hyväksymä johtaj Ramzan Kadyrov. Nuori Kadyrov on rakentanut ympärilleen henkilökultin, ja Kadyrovin vastustajat tai sellaisiksi epäillyt saavat pelätä henkensä puolesta.

Venäjällä asunut, useita kertoja Tshetsheniassa vieraillut norjalainen toimittaja Åsne Seierstad (kuvassa) on kirjoittanut Tshetshenian nykyisyydestä kertovan reportaasikirjan Groznyin enkelit. Seierstad kuvaa kirjassaan niin sodan tuhoamia lapsia, Kadyrov-kulttia, pelon ja vainoharhaisuuden ilmapiiriä kuin Tshetsheniassa palvelleiden venäläisten sotilaiden karuja kohtaloita.

Norjalainen Åsne Seierstad matkusti ensimmäistä kertaa Tshetsheniaan 1990-luvun puolivälissä toimittajana. Silloin hän kirjoitti sodan keskeltä juttuja Arbeiderbladet-lehteen.Runsaat kymmenen vuotta myöhemmin hän palasi Groznyiin ja kirjoitti matkansa jälkeen kirjan Groznyin enkelit.

Keskelle sotaa oli kuitenkin helpompi mennä kuin ainakin virallisesti rauhalliseen Groznyiin. Kun 1990-luvulla Seierstad sai kyydin Venäjän armeijalta, nyt hänen täytyi naamioitua tshetsheeniksi ja vältellä armeijan tarkastuspisteitä.

Ensimmäisen vierailunsa jälkeen Seierstad oli hankkinut nimeä ja lukijoita muun muassa kirjallaan Kabulin kirjakauppias, joten tällä kertaa hänellä oli myös mahdollisuus saada äänensä kuulluksi.

-Kuunneltuani paikallisten tarinoita ihmisoikeusloukkauksista jonkin aikaa minusta tuntui, että kirjoittaisin raporttia Amnesty Internationalille. Lopulta minun oli keskityttävä kirjoittamaan lapsista.

Kymmenen vuoden poissaolon aikana Groznyi oli muuttunut melkoisesti. Raunioiksi pommitetut talot oli pääosin rakennettu uudelleen, koulut toimivat ja kaduilla ei enää ammuttu. Jälleenrakennus oli silti pitkälti vain kulissia, sillä esimerkiksi juoksevaa vettä ei taloissa ollut vieläkään.

- Sama päti rauhaan ja tilanteen vakauteen. Pinnan alla oleva kuohunta pysyy aisoissa vain Tshetshenian presidentin Ramzan Kadyrovin ylläpitämällä brutaalilla kurilla.

Mielivaltaisten kaappausten ja kidutusten lisäksi maassa on epäluottamuksen ilmapiiri, jossa ihmiset eivät uskalla ilmiannon pelossa puhua toisilleen.

- Etenkin nuoria miehiä pidetään automaattisesti epäilyttävinä, elleivät he kuulu Kadyrovin omaan nuorisokaartiin.

Myöskään tiedotusvälineillä ei oleTshetsheniaan asiaa ilman valtiovallan lähettämiä päällystakkeja. Tämän vuoksi tasavallan tilanteesta ei pääse tietoa ulos ja länsimaat ovat unohtaneet sen.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat