Mainos

Tshetshenian tulitauosta ei vieläkään selvyyttä

Presidentti Boris Jeltsin allekirjoitti tänään uuden määräyksen toimista Tshetshenian sodan lopettamiseksi, kertoi uutistoimisto RIA. Määräyksen mukaan Venäjän Tshetshenian asioista vastaava valtionkomitea joko hajotetaan tai sen kokoonpanoa muutetaan, sanoivat asioista perillä olevat lähteet.

Jeltsinin Tshetshenia-valtuutettu ja turvallisuusneuvonantaja Aleksandr Lebed on arvostellut valtionkomitean työtä. Sitä johtaa pääministeri Viktor Tshernomyrdin. RIA:n lähteillä ei ollut yksityiskohtaisia tietoja määräyksestä, ja presidentin lehdistötoimistossa ei tiedetty sen allekirjoittamisesta mitään.

Venäläisosapuolet kiistävät yhä tiedot tulitauosta

Venäjän sodanjohto ja tshetsheenissit jatkoivat tänään neuvotteluja tulitauosta, kertoi uutistoimisto Itar-Tass. Neuvotteluissa oli määrä selvittää eilisen keskusteluissa avoimeksi jääneitä kysymyksiä. Siitä mitä venäläisjoukkojen komentaja Konstantin Pulikovski ja tshetsheenijohtaja Aslan Mashadov eilen sopivat, vallitsi tänään suuri hämmennys. Pulikovski ilmoitti aiemmin tänään, "ettei hän sopinut mitään" Mashadovin kanssa. Viestimien tiedot tulitauosta hän kiisti perättöminä. Pulikovski sanoi kuitenkin, että neuvotteluja jatketaan ja että osapuolet ovat sopineet siviilien auttamisesta.

Tshetsheenit puolestaan sanoivat, että eilen sovittiin tulitauosta, jonka oli määrä astua voimaan tänään puoliltapäivin. Tulitauon aikana oli määrä evakuoida siviilejä ja haavoittuneita taistelujen jaloista. Pulikovski ilmoitti määränneensä miehensä olemaan ampumatta muuta kuin itsepuolustukseksi ja sanoi, että tshetsheenit ovat tehneet saman. Tänään ei ollut selvillä, miten Pulikovskin tulkinta erosi tshetsheenien kannasta.
-Olemme vahvistaneet toisillemme, että tulitus rintamalla lopetetaan, jotta ihmisiä ei kuole, Pulikovski sanoi.
-Venäläisten lausunnoista huolimatta Aslan Mashadov on tehnyt selväksi, että me pidämme sopimuksemme ja aloitamme täydellisen tulitauon puoliltapäivin tänään. Jos venäläiset jatkavat sotimista, se on täysin heidän asiansa ja saamme nähdä, kuka kannattaa sodan jatkamista, totesi puolestaan tshetsheenien tiedottaja Movladi Udugov.

Pakolaisia tulitettiin

Taistelut Groznyissa hellittivät iltapäivällä, mutta paikka paikoin kuului yhä ammuskelua. Puolenpäivän aikaan Groznyin yllä kierteli raketteja ampuvia venäläisiä taisteluhelikoptereita. Pulikovski kertoi venäläisten joukkojen käyneen vielä aamupäivällä taisteluita neljällä eri alueella Groznyissa. Hän syytti tshetsheenejä tulituksen aloittamisesta.

Sissilähteiden mukaan venäläiset olivat tehneet ilmahyökkäyksen pakenevia siviilejä vastaan Gikalossa Groznyin eteläpuolella muutama minuutti sen jälkeen, kun tulitauon oli määrä alkaa. Asiasta kertoi Interfax. Udugovin mukaan hyökkäyksessä kuoli ainakin kymmenen siviiliä. Pulikovski oli Itar-Tassin mukaan aiemmin luvannut, etteivät venäläiset enää tee ilma- tai tykistöiskuja.

Basajev ei aio peräytyä

Tshetsheenisissien sotilaskomentaja Shamil Basajev sanoi aiemmin, ettei hän aio peräytyä Groznyista ennen kuin Venäjä on vetänyt joukkonsa Tshetsheniasta. Hänen mukaansa sisseillä on vahva ote kaupungista.
-Sama mitä tulitaukoneuvotteluissa tapahtuu, me emme lopeta sotaa ennen kuin venäläiset joukot poistuvat Tshetsheniasta, Basajev sanoi uutistoimisto Reuterille.

Haastattelua tehtäessä uutinen tulitauon solmimisesta ei ollut tiedossa. Basajevin johtamat sissit ovat vallanneet laajoja alueita Groznyista. Sissit ovat linnoittautuneet tiukasti asemiinsa. Basajev korosti eilen, että tshetsheenien Groznyiin tekemän hyökkäyksen tarkoituksena ei ollut voimannäyttö tai kaupungin ryöstäminen.
-Me aloitimme sodan Groznyissa ja olemme päättäneet myös lopettaa sen siellä, Basajev kertoi.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.