Mainos

Tshetshenian presidentti: Sissit voivat iskeä uudestaan

Tshetshenian presidentti Aslan Mashadov varoitti tänään Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia, että Moskovan teatterikaappauksen kaltaisia iskuja on odotettavissa lisää, jos Putin ei pyri Tshetshenia-konfliktissa rauhanomaiseen ratkaisuun.

-Ei ole olemassa sotilaallista ratkaisua. Tshetsheenikansaa ei voi koskaan murskata eikä pakottaa polvilleen. On olemassa yksi järkevä ratkaisu - on istuttava alas neuvottelupöytään, Mashadov kertoi puhelinhaastattelussa uutistoimisto AFP:lle.

Samalla hän kiisti tiukasti osallisuutensa panttivankiselkkaukseen.

Mashadov valmis neuvotteluihin ilman ehtoja


Aiemmin päivällä Mashadovin edustaja kertoi Kööpenhaminassa alkaneessa Tshetshenia-kokouksessa, että Mashadov on valmis neuvotteluihin Venäjän johdon kanssa ilman ehtoja poliittisen ratkaisun löytämiseksi Tshetshenian konfliktiin.

-Voimme päästä ratkaisuun vain poliittisin keinoin, sanoi Mashadovin edustaja Ahmed Sakajev.

-Mashadov on valmis, kuten ennenkin, istuutumaan ilman ennakkoehtoja neuvottelupöytään, Sakajev jatkoi.

Neuvottelujen aloittaminen riippuu Mashadovin mukaan Venäjän johdosta. Vuonna 1997 presidentiksi valittu Mashadov ja Tshetshenian parlamentti ovat Sakajevin mukaan ainoita laillisia viranomaisia Tshetshenian alueella. Sakajev on Tshetshenian varapääministeri.

Venäläisjoukot ovat taistelleet vuodesta 1994 lähtien estääkseen itsenäistymistä kannattavien tshetsheenien aikeet irrottaa Tshetshenia Venäjästä. Sakajev sanoi, että venäläisjoukot ovat miehitysjoukko, joka osallistuu kansanmurhaan tshetsheeniväestöä vastaan.

Venäjä: "Terroristeja" mukana Taskan kokouksessa

Kansainvälinen Tshetshenia-kokous alkoi tänään Kööpenhaminassa Venäjän tiukoista vastalauseista huolimatta. Venäjä vaati Tanskaa luopumaan kokouksen järjestämisestä, mutta ulkoministeri Per Stig Möller totesi, ettei Tanska voi kokousta peruuttaa.

Tanska vaati tänään Venäjältä myös todisteita tukemaan Venäjän esittämiä väitteitä, joiden mukaan "tshetsheeniterroristeja" on mukana kokouksessa.

-Venäjä on ilmoittanut Tanskan hallitukselle, että Moskovan kaappaukseen yhteyksissä olevia henkilöitä osallistuu todennäköisesti Kööpenhaminan kokoukseen, Tanskan ulkoministeriö sanoi tiedotteessaan. Kokoukseen on määrä osallistua edustajia mm. Tshetsheniasta, Venäjältä, kansainvälisistä ihmisoikeusjärjestöistä sekä Euroopan neuvostosta ja YK:sta.

Pitääkseen suhteet Venäjään kunnossa EU:n tämänhetkinen puheenjohtajamaa Tanska on kuitenkin luvannut, että 11. marraskuuta pidettävä EU:n ja Venäjän huippukokous siirretään Kööpenhaminasta Brysseliin.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.