Mainos

Tshetshenia varjostaa huippukokousta

Suomen EU-puheenjohtajuuskauden päätapahtuma, Helsingin huippukokous alkaa tänään Tshetshenian kriisin varjossa. Tshetshenian tilanne on nostettu 15 EU-maan valtion- ja hallitusten päämiesten kokouksen ensimmäiseksi aiheeksi.

Huippukokous

Asian käsittelyä kiirehtii se, että Venäjä on uhannut iskeä Groznyyn huomenna ja varoittanut kaupungin asukkaita pakenemaan.

EU-johtajat saattavat myös sopia Venäjän vastaisista talouspakotteista.

Pääministeri Paavo Lipponen sanoo, että EU saattaa Helsingin huippukokouksessa tiukentaa otteitaan Venäjää kohtaan, ellei Venäjä ala tosissaan etsiä poliittista ratkaisua Tshetshenian tilanteeseen. EU:n parlamentin puhemies Nicole Fontaine toivoo, että huippukokous jäädyttää kaikki Venäjän uudet EU-tukirahat.

Pyry vastaanotti johtajat

Sankka lumipyry vastaanotti EU-johtajat Helsingissä eilen. Lumesta huolimatta EU-saattueet etenivät vaikeuksitta Helsinki-Vantaan lentoasemalta Helsingin keskustaan. Sen sijaan muilla autoilijoilla oli vaikeampaa, sillä heillä oli pyryn lisäksi vaivoinaan saattueiden aiheuttamat liikennekatkot.

Huippukokous aloittaa EU:n historiassa uudet tehtävät: turvallisuus- ja puolustuspolitiikan. Suomessa halutaan puhua vain kriisinhallinnasta, kun taas monet EU-maat Ranskan johdolla tähtäävät yhteiseen puolustukseen. Puheenjohtajamaana Suomi haluaa ottaa pieniä askeleita.

Huippukokous

Valtiovarainministerit selvittelivät eilisessä kokouksessaan pahasti lukkiutuneen veropaketin kohtaloa. Sauli Niinistön johdolla yritettiin saada sopua kiistaan EU:n korkoverotusdirektiivistä.

EU-johtajia saapui Helsinkiin jo eilisen iltapäivän ja illan aikana, koska puolueryhmillä on omat tapaamisensa ennen varsinaista huippukokousta. Kokouksiin osallistuu EU-johtajien lisäksi myös oppositiojohtajia ja EU:n hakijamaiden edustajia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.