Mainos

Tshetsheenit ja venäläiset periaatesopuun

Venäjän Tshetshenian-erityislähettiläs Aleksandr Lebed ja tshetsheenikomentaja Aslan Mashadov pääsivät tänään yksimielisyyteen rauhansopimuksen periaatteista ja allekirjoittivat asiaa koskevan sopimuksen.

Tänään neuvoteltu sopimus koski voimankäyttöä, mutta myös poliittisista erimielisyyksistä on tarkoitus päästä sovintoon.
-Palaan kahden päivän kuluttua ja silloin mukanani on poliittisen sopimuksen luonnos, Lebed sanoi toimittajille, muttei kertonut tarkemmin suunnitteilla olevan sopimuksen yksityiskohdista.

Lebed ilmoitti, että venäläisjoukot vetäytyvät kaikkialta Tshetsheniasta. Venäläiset joukot alkavat vetäytyä Groznyista ja vuoristoalueilta huomenna. Molempien osapuolten on määrä lopettaa taistelut huomisaamuna. Vetäytymisen lopullinen aikataulu on kuitenkin vielä avoinna.
-Lopetetaan ensin taistelut ja puhutaan sitten aikarajoista, tokaisi Lebed toimittajille.

Lebedin mukaan venäläiset ja tshetsheenit hallitsevat tulevaisuudessa Groznyia yhteisvoimin ja kaupungin turvallisuuden takaamiseksi perustetaan yhteisjoukkoja.

Mashadov suhtautui Lebediä varautuneemmin saavutettuun sopimukseen.
-Sopimukseen kirjoitettu periaate on voimien yhdistäminen, oli Mashadovin kommentti toimittajille.

Uutistoimisto RIA kertoi, ettei Venäjän presidentti Boris Jeltsin ollut "täysin tyytyväinen" Lebedin toimiin Tshetsheniassa.
-Lebed on toistuvasti luvannut ratkaista Tshetshenian ongelman, mikäli hän saa kyllin valtaa. Nyt hänellä on sitä, mutta valitettavasti tuloksia ei ole syntynyt, sanoi Jeltsin.

Lebed sanoi, että hän on valmistautunut joutumaan arvostelun kohteeksi, koska sopimus merkitsee monelle venäläiselle kansallista nöyryytystä.
-Mikäli sopimus ei miellytä, voi tulla valittamaan, sanoi Lebed lopuksi toimittajille.
Lebedin oli määrä lentää takaisin Moskovaan illalla tavattuaan sitä ennen Venäjän Tshetshenian joukkojen ylikomentajan Vjatsheslav Tihomirovin.

Groznyissa taisteltiin

Päivällä Groznyista oli rauhallista, mutta Interfaxin mukaan taistelut puhkesivat illansuussa, vaikka rauhansopimus oli jo allekirjoitettu. Ainakin 50 venäläissotilaan kerrottiin saaneen surmansa välikohtauksessa, mutta uutiselle ei saatu virallista vahvistusta.

Samaan aikaan kun Lebed ja Mashadov neuvottelivat Novie Atagin kylässä, tshetsheenisissit hyökkäsivät venäläissaattueen kimppuun noin 15 kilometriä Groznyin ulkopuolella, kertoi Interfax aiemmin tänään. Hyökkäyksessä sai surmansa neljä sotilasta ja 18 haavoittui. Sissit ottivat lisäksi vangiksi kolme venäläistä.

Pulikovski siirretään toisiin tehtäviin

Interfax ilmoitti tänään, että Venäjän Tshetshenian-joukkojen komentaja kenraali Konstantin Pulikovski siirretään toisiin tehtäviin.

Venäjän puolustusministeri Igor Rodionov nuhteli Pulikovskia kovin sanoin tämän esitettyä tshetsheeneille maanantaina uhkavaatimuksen, jonka mukaan siviileillä oli kaksi vuorokautta aikaa lähteä Groznyista ennen kuin kaupunki hävitettäisiin maan tasalle.

Lebed sanoi myöhemmin, että Pulikovskin esittämä uhkaus oli "huono pila" ja ettei moisia uhkauksia enää esitettäisi. Tilanne Groznyissa oli suhteellisen rauhallinen. Pulikovskin ilmoittama aikaraja umpeutui, eivätkä venäläiset ilmeisimminkään olleet aikeissa ryhtyä hävittämään Groznyia niin kuin oli uhattu.

Interfaxin mukaan Mashadov päästi venäläisen sotilassaattueen Groznyiin tuomaan kaupunkiin ruokaa ja lääkkeitä. Kansainvälisen Punaisen Ristin esittämän arvion mukaan parin viime viikon aikana Groznyista on paennut noin 240 000 ihmistä. Paikallisten viranomaisten mukaan kaupungissa on yhä 80 000 - 200 000 siviiliä.

Yhdysvaltain ulkoministeriön edustaja Glyn Davies sanoi tänään, että Yhdysvallat toivoo saavutetun sopimuksen johtavan Tshetshenian kriisin poliittiseen ratkaisuun.

YK-järjestö pyytää apua pakolaisille

YK:n alainen Maailman elintarvikeohjelma WFP vaati ilmasillan avaamista Tshetsheniaan, jotta alueen pakolaisten elintarvikehuolto pystytään järjestämään.

Järjestö on pyytänyt Yhdysvaltoja lennättämään Tshetsheniaan heti 160 tonnia elintarvikkeita, sillä maan pääkaupungista Groznyista arvellaan pakenevan vähintään 20 000 ihmistä. WFP kertoi 160 tonnin erän riittävän noin viikoksi.

Tarkkailijat arvelevat, että pakolaiset pakenevat länteen kahta käytävää pitkin.
(STT-Reuter-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.