Mainos

Tshetsheenijohtaja Mashadov surmattu

Tshetsheenikapinallisten johtajan Aslan Mashadovin kerrotaan kuolleen. Venäläisten uutistoimistojen mukaan Venäjän armeija surmasi Mashadovin sotilasoperaatiossa Tshetsheniassa.

Tshetshenian entinen presidentti, separatistijohtaja Aslan Mashadov on surmattu. Mashadov sai surmansa taistelussa venäläisjoukkojen kanssa ja hänen ruumiinsa on tunnistettu, kertoi venäläisjoukkojen edustaja Ilja Shabalkin uutistoimisto Interfaxille.

Uutistoimisto Itar-Tassin mukaan Mashadov sai surmansa erikoisoperaatiossa Tolstoi-Jurtin kylässä Tshetsheniassa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on pyytänyt turvallisuusjoukkojen FSB:n johtajaa varmistamaan huolella, että Tshetsheniassa surmattu mies on Mashadov. FSB:n johtaja Nikolai Patrushev tiedotti Putinille Mashadovin surmaamisesta. Patrushevin ja Putinin tapaaminen näytettiin Venäjän televisiossa.

Mashadovin edustaja Ahmed Zakajev sanoi uskovansa, että Mashadov on luultavasti kuollut. Eho Moskvy -radiossa puhunut Zakajev kertoi, että hänellä ei ole tarkkoja tietoja, mutta Venäjän armeijan ja tshetsheenipoliisien ilmoitus Mashadovin kuolemasta pitävät todennäköisesti paikkansa.

Lontoossa asuva Zakajev kertoi myös uutistoimisto AFP:n puhelinhaastattelussa, että tshetsheenien vastarinta jatkuu.

-Vastarinta jatkuu, siitä ei ole epäilystäkään. Olemme nähneet tämän kerran aikaisemmin, kun (ensimmäinen tshetsheenipresidentti Dzohar) Dudajev surmattiin, Zakajev vannoi.

Dudajev surmattiin huhtikuussa 1996.

-Tämä oli traaginen virhe Venäjän johdolta. Dudajevin tilalle tuli Mashadov. Mashadovin tilalle tulee joku muu, Zakajev jatkoi.

Mashadov ehdotti neuvotteluja

Tshetshenian venäläismielisen hallituksen varapääministeri Ramzan Kadyrov lupasi, että Mashadovin ruumis luovutetaan hänen omaisilleen hautausta varten "kun oikeudelliset toimet on saatettu päätökseen".

Kreml syyttää Mashadovia, 53, useista pommi-iskuista ja terroriteoista eri puolilla maata. Venäjän syyttäjänvirasto kertoi helmikuussa asettaneensa Mashadovin ja sotapäällikkö Shamil Basajevin syytteeseen viimesyksyisestä Beslanin koulukaappauksesta, jossa kuoli virallisen tiedon mukaan noin 330 ihmistä.

Venäjän asevoimat on luvannut Mashadovista kymmenen miljoonan dollarin löytöpalkkion. Mashadov kiisti jyrkästi epäilyt, joiden mukaan hän olisi ollut mukana valmistelemassa Beslanin verilöylyä. Hän ehdotti vielä viime kuussa neuvotteluja Moskovan kanssa. Kremlin tukema Tshetshenian presidentti Alu Alhanov tyrmäsi Mashadovin neuvottelutarjouksen katteettomana.

Venäjä on toistuvasti torjunut keskustelut sanoen, ettei se käy vuoropuhelua terroristien kanssa. Arvostelijoiden mukaan Mashadovista olisi ollut neuvottelukumppaniksi, koska hänet tunnetaan maltillisempana kuin esimerkiksi Basajev.

Kymmenettuhannet ihmiset saivat surmansa Tshetshenian ensimmäisessä sodassa vuosina 1994-96. Verenvuodatus ja tuhoaminen jatkuivat vuoden 1999 lopussa, jolloin Putin määräsi sotilaat takaisin Tshetsheniaan.

Piilossa ollut syrjäytetty presidentti

Aslan Mashadov, Tshetshenian syrjäytetty presidentti, oli joutunut elämään piilossa viime vuodet. Venäjä oli luvannut hänen päästään 20 miljoonan dollarin palkkion, ja YK oli listannut hänet terroristien listalleen. Mashadovin henkeä olivat uhanneet myös Tshetshenian kapinallisjohtajan Shamil Basajevin kannattajat.

Mashadov syntyi Kasakstanissa 1951 Stalinin hallinnon karkottamaan tshetsheeniperheeseen. Perhe pääsi palaamaan kotimaahansa 1957. Myöhemmin Mashadov liittyi neuvostoarmeijaan ja palveli muun muassa Unkarissa ja Liettuassa. Neuvostoliiton hajoamisen kuhinoissa Mashadov palasi Tshetsheniaan 1991 yhdessä muiden itsenäisyyttä vaativien tshetsheenien kanssa. Siellä hän nousi tshetsheeniarmeijan komentajaksi.

Mashadov muun muassa organisoi Groznyin puolustuksen 1994, kun Venäjän joukot yrittivät ensimmäisen kerran vallata pääkaupungin. Venäjän kanssa solmitun tulitauon jälkeen Mashadov valittiin vaaleilla Tshetshenian presidentiksi tammikuussa 1997. Hän ei kuitenkaan onnistunut rauhoittamaan tilannetta maassa, ja Venäjän joukot tunkeutuivat maahan uudelleen 1999.

Mashadov toimi aluksi yhteistyössä Basajevin kanssa. Basajevin kannattajat syyttivät Mashadovia kuitenkin liian venäläismieliseksi, ja hänet oli jo aiemmin yritetty salamurhata useita kertoja. Mashadov oli tuominnut tiukasti Basajevin kannattajien terroriteot, viimeksi Beslanin verilöylyn. Venäläisviranomaisten mukaan Mashadov oli ollut terroritekojen takana yhtä paljon kuin Basajevkin, mutta joidenkin länsimaisten tarkkailijoiden mukaan Mashadov oli pyrkinyt rauhantunnusteluihin Venäjän kanssa. Lähteet: Wikipedia, Guardian, BBC

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

(Seitsemän uutiset 08.03.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.