Mainos

Tshetsheeneillä ja venäläisillä rakentava neuvottelu

Venäjän ja tshetsheenien ensimmäiset neuvottelut ovat päättyneet "rakentavassa hengessä". Neuvotteluja on tarkoitus jatkaa myöhemmin.

Venäjän ja tshetsheenien edustajat ovat tänään käyneet neuvotteluja ensi kerran kahteen vuoteen.

Venäjän edustaja luonnehti Moskovan Sheremetjevon lentokentällä käytyjä neuvotteluja rakentaviksi. -Tapaaminen loi pohjan vakavalle vuoropuhelulle, sanoi venäläisen pääneuvottelijan Viktor Kazantsevin tiedottaja Maksim Fedorenko. Neuvottelujen jatkamisen ajankohtaa ei ole vielä sovittu, mutta venäläisten mukaan ne jatkuvat lähitulevaisuudessa.

Tämänpäiväinen tapaaminen on tarkkailijoiden mukaan selkeä osoitus siitä, että kumpikin osapuoli pyrkii saamaan lopun Tshetsheniassa jatkuvalle sissisodalle. Tshetsheenikapinallisten edustaja Ahmed Zakajev tapasi Sheremetjevossa Kazantsevin, joka on presidentti Vladimir Putinin Etelä-Venäjän-edustaja. Zakajev kertoi aiemmin päivällä matkustavansa Moskovaan neuvottelemaan venäläisten kanssa kaksi vuotta kestäneen konfliktin lopettamisesta. Zakajev on tshetsheenikapinallisten johtajan Aslan Mashadovin erikoislähettiläs.

Zakajevin mukaan neuvotteluja käydään Venäjän aloitteesta. -Tämä tapaaminen on seurausta presidentti Putinin syyskuun 24. päivänä antamasta lausunnosta, jossa hän kutsui tshetsheeniosapuolen avoimeen keskusteluun neuvottelemaan Tshetshenian sodan päättämisen ehdoista, Zakajev kertoi uutistoimisto AFP:lle Istanbulista, josta hän nousi hetkeä myöhemmin Moskovan-koneeseen. Zakajev myös palasi lentokoneella Istanbuliin neuvottelujen jälkeen.

Turkki yhteistyössä

Venäjä kieltäytyi välittäjien käyttämisestä neuvotteluista, mutta Zakajevin mukana Istanbulista Moskovaan matkasi turkkilainen poliitikko. Zakajev sanoi myös, että Turkin hallitus on aktiivisessa yhteistyössä tshetsheenien kanssa.

Venäläisviranomaiset ovat aiemmin vaatineet, että tshetsheenitaistelijat laskevat aseensa ennen kuin rauhanneuvottelut voidaan aloittaa. Venäjä on tähän mennessä torjunut arvailut, että se olisi muuttamassa "ei-neuvotteluja-politiikkaansa".

Venäläiset viranomaiset ja tshetsheenit kävivät kyllä neuvotteluja siviilien evakuoinnista Groznyista, kun tätä Tshetshenian pääkaupunkia vastaan tehdyt venäläisten pommitukset olivat kiivaimmillaan. Tämänpäiväiset neuvottelut olivat kuitenkin ensimmäiset, joissa Venäjän virallisen ilmoituksen mukaan käsiteltiin poliittisia kysymyksiä.

Osa terrorismin vastaista sotaa

Presidentti Putin ehdotti tshetsheeneille avoimia neuvotteluja Yhdysvalloissa tehtyjen terrori-iskujen jälkeen. Putin on tukenut voimakkaasti Yhdysvaltojen julistamaa sotaa terrorismia vastaan. Venäjän mukaan sota Tshetsheniassa on osa tätä taistelua.

Vaikka lännessä myönnetään eräiden tshetsheeniryhmien ehkä olevan yhteistyössä Osama bin Ladenin kanssa, tämän ei katsota koskevan Aslan Mashadovia. Hänet valittiin 1997 Tshetshenian presidentiksi Venäjän suostumuksella, vaikka hänet on sittemmin asetettu Venäjällä syytteeseen aseellisesta kapinasta.

Venäläisjoukot saapuivat Tshetsheniaan lokakuussa 1999 tarkoituksenaan tuhota nopeasti Kaukasuksen "terroristipesäkkeet". Konflikti on kuitenkin pitkittynyt, ja kaksi vuotta kestäneessä sissisodassa on kuollut tuhansia venäläissotilaita ja tshetsheenejä.

Tshetsheniassa käyty edellinen sota venäläisten ja tshetsheenien kesken päättyi 1996. Venäjä ja Tshetshenia solmivat rauhansopimuksen, ja Tshetshenia pääsi käytännössä itsenäiseksi Venäjän alaisuudesta.

(MTV3-STT-AFP-Itar-Tass)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.