Mainos

Tshethseenipäällikkö: Pyhä sota ainoa vaihtoehto

Pyhä sota on ainoa jäljellä oleva keino Tshetshenian kriisin ratkaisemiseksi, tshetsheenisotapäällikkö Shamil Basajev kertoi quatarilaisen satelliittitelevisioyhtiön haastattelussa eilen. Samaan aikaan pakolaisten virta Tshetsheniasta on jatkunut Venäjän avattua rajat uudelleen eilen. Ingushian rajavartioston mukaan kilometrien mittaiset jonot saadaan purettua huomiseen mennessä.

-Olemme yrittäneet kaikkia mahdollisia rauhanomaisia ratkaisuja venäläisten kanssa, mutta ne eivät ole johtaneet mihinkään, ja pyhä sota on ainoa tapa ratkaista kriisi, Basajev sanoi kaikkialla arabimaailmassa katsotun al-Jazira -kanavan puhelinhaastattelussa.

Basajev kritisoi "muslimivaltioiden vaikenemista" Venäjän hyökkäyksestä Tshetsheniaan. Basajev sanoi hämmästyneensä siitä, etteivät muslimimaat ole uskaltaneet nousta voimakkaasti vastustamaan venäläisten Tshetshenian muslimeja kohtaan toimeenpanemia verilöylyjä. Basajev sanoi venäläisten menettäneen taisteluissa yli 100 sotilasajoneuvoa, 12 taistelukonetta ja seitsemän helikopteria.

Basajevin mukaan lisäksi 2000 venäläissotilasta on joko kaatunut tai haavoittunut. Tshetseenipäällikkö kiisti saavansa apua maanpaossa elävältä saudiarabialaislähtöiseltä muslimimilitantilta Osama bin Ladenilta. Hän sanoi kuitenkin haluavansa tavata Yhdysvaltain etsintäkuuluttaman "muslimitaistelijan".

Basajev kiisti myös Venäjän syytökset Saudi-Arabiassa harjoitetun fundamentalistisen wahhabiitti-islamilaisuuden levittämisestä, ja sanoi pitävänsä niitä pelkkänä propagandana. Hän sanoi joukkoihinsa kuuluvan muslimeja jokaisesta islamilaisuuden koulukunnasta, muun muassa Jordanian tshetseeniyhteisöstä.
(MTV3-STT-AFP)

Pakolaisten hätä jatkuu Ingushian rajalla. Mikko Suhosen juttu Huomenta Suomessa. Äänessä myös USA:n ulkoministeri Madeleine Albright. (1.17)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.