Tshernomyrdin: Venäjä haluaa EU:hun

Venäjällä ei ole mitään vastalauseita EU:n aikeille aloittaa jäsenyysneuvottelut Viron kanssa, vaan katsoo päätöksen kuuluvan vain EU:lle, sanoi Venäjän pääministeri Viktor Tshernomyrdin tänään Brysselissä.

Komissiossa vieraillut pääministeri ilmoitti sen sijaan, että Venäjäkin tähtää unionin jäsenyyteen, kuten presidentti Boris Jeltsin on aiemmin sanonut.
-Tilanne Venäjällä on monimutkainen, mutta toimintamme tähtää unionin jäsenyyteen kaikkine oikeuksineen ja velvoitteineen. Tulemme tekemään kaikkemme sen puolesta, että olisimme tasa-arvoinen kumppani, Tshernomyrdin sanoi.

Vieressä istunut komission puheenjohtaja Jacques Santer ei kommentoinut tätä toivomusta. EU-komissio suositti keskiviikkona jäsenyysneuvottelujen aloittamista viiden Itä-Euroopan maan kanssa. Venäjä ei ole virallisesti hakenut jäsenyyttä.

Santer kannatti sen sijaan voimakkaasti Venäjän pyrkimyksiä liittyä maailmankauppajärjestön WTO:n jäseneksi. Tshernomyrdin sanoi toivovansa, että neuvottelut saataisiin valmiiksi ensi vuonna. Hän varoitti tosin, että Venäjän ei ole helppo täyttää WTO:n vaatimuksia.

Kohteliaansävyisessä lehdistötilaisuudessa Santer ja Tshernomyrdin kiittelivät ystävällisiä suhteitaan ja rakentavia keskusteluitaan, eikä Tshernomyrdin tuonut Venäjän tyytymättömyyden aiheita kovin vahvasti esille. Ainoa aihe mikä sai pääministerin puhumaan tiukempaan sävyyn, oli brittiläisen naudanlihan salakuljetus Venäjälle.
-Se on selvä rikos, ja se pitää nähdä rikoksena. Vastuullisia on kohdeltava sen mukaan, Tshernomyrdin vaati, ja Santer lupasi, ettei moinen tule toistumaan.

Tshernomyrdin suhtautui paljon rennommin kysymykseen korvauksista kauppamenetyksistä, joita Venäjän pitäisi saada EU:n laajenemisesta.
-Se ei ole meille mikään ensimmäisen asia tärkeysjärjestyksessä. Korvaus ei kuitenkaan kattaisi vahinkoja, hän sanoi.

Keskusteluissa käsiteltiin myös EU:n polkumyyntitoimia, jotka ovat muun muassa kohdistuneet venäläisiin tekstiileihin. Tshernomyrdin kehotti EU:ta lopettamaan toimet, ja määrittämään Venäjän kehittyneeksi taloudeksi, mikä estäisi polkumyyntitoimien käytön.

EU-komissio puolusti toimia, mutta lupasi tiedottaa Venäjää niistä paremmin. Komission puolesta tuotiin myös esille huoli Venäjän kauppaesteistä, kuten lainsäädännön epävakaudesta ja toimeenpanon epäselvyydestä. Komissio pyysi lisätietoja uudesta lainsäädännöstä joka koskee elintarvikkeiden merkintää ja toivoi, että autojen ja elintarvikkeiden testausvaatimuksia höllennettäisiin.

EU toivoo Venäjältä myös selvempää järjestystä korvauksiin, joita EU-maiden lentoyhtiöt maksavat lennoista Siperian yli.

EU:n ja Venäjän kumppanuus- ja yhteistyösopimuksen on määrä astua voimaan vuodenvaihteessa. Belgia, ja kolme uusinta jäsenmaata eivät ole vielä ratifioineet sitä. Sopimus allekirjoitettiin Korfussa 1994, mutta jäi joksikin aikaa jäihin Tshetshenian sodan takia. Kauppasuhteita varten tehtiin erillinen sopimus, jossa sopimuksen kaupalliset osat saatettiin voimaan heti.

EU:n avustukset Venäjälle ja sitä ennen Neuvostoliitolle ovat olleet noin miljardi ecua (vajaa kuusi miljardia markkaa) vuodesta 1991.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat