Mainos

Tshernomyrdin toiveikas

Venäjän Balkanin-lähettiläs Viktor Tshernomyrdin sanoi eilen olevansa hyvin tyytyväinen keskusteluihinsa presidentti Slobodan Milosevicin kanssa Belgradissa. Jugoslavia ilmoitti puolestaan olevansa valmis hyväksymään G8-maiden laatimat perusperiaatteet Kosovon kriisin ratkaisemiseksi.

Tshernomyrdin lähti eilisiltana paluumatkalle Moskovaan neuvoteltuaan usean tunnin ajan Milosevicin kanssa. Tshernomyrdin sanoi jugoslavialaisen uutistoimiston Betan mukaan, että hän uskoo palaavansa Belgradiin ensi viikolla yhdessä presidentti Martti Ahtisaaren kanssa. Tshernomyrdin kertoi näin lentokentällä ennen lähtöään Moskovaan. Jugoslavian televisiossa luettiin myöhemmin illalla presidentti Milosevicin kanslian antama lausunto neuvotteluista. Lausunnon mukaan kansainvälinen yhteisö on hyväksynyt Jugoslavian suvereenisuuden ja alueellisen koskemattomuuden. Jugoslavia puolestaan on lausunnon mukaan hyväksynyt G8-ryhmän laatimat Kosovon rauhan perusperiaatteet.

-Jugoslavian liittotasavalta hyväksyy G8:n perusperiaatteet ja hyväksyy myös, että YK:n turvallisuusneuvosto valmistelee YK:n peruskirjan kanssa sopusoinnussa olevan päätöslauselman. Jugoslavia on jo aiemmin antanut ymmärtää, että se hyväksyy G8-maiden, seitsemän johtavan läntisen maan ja Venäjän, laatimat rauhan periaatteet. Jugoslavia on aiemmin kuitenkin tähdentänyt, että Bonnissa 6. toukokuuta hyväksytyt periaatteet ovat varsin yleiluontoiset ja että Jugoslavian asenne riippuu periaatteiden tulkinnasta.

G8-maiden hyväksymissä periaatteissa vaaditaan Jugoslavian joukkojen vetämistä Kosovsta, kansainvälisen joukkojen sijoittamista Kosovoon sekä albaanipakolaisten paluuta sinne. G8-maiden periaatteissa ei mainita erityisesti Natoa. Nato pitää ehdottomana vaatimuksenaan, että Kosovoon lähetettävien joukkojen ytimenä ovat Nato-maiden joukot.

Länsi suhtautui varovaisesti Jugoslavian

Valkoinen talo suhtautui eilen varovaisesti tietoihin siitä, että Jugoslavia hyväksyy G8-ryhmän, seitsemän läntisen maan ja Venäjän, ehdot Kosovon kriisin ratkaisemiseksi. Valkoisesta talosta kerrottiin, että Yhdysvaltojen viranomaiset vielä tutkivat lausuntoa, jonka mukaan Jugoslavia hyväksyy G8-maiden esittämät Kosovon rauhan perusperiaatteet.

-Mikäli he tosiaan ovat valmiit hyväksymään G8:n laatimat puitteet, niin on todennettava, että tästä hyväksymisestä seuraa myös tekoja, sanoi eräs nimettömänä pysytellyt Valkoisen talon virkamies. Varovaisia oltiin myös Naton päämajassa Brysselissä. -Suhtaudumme suurin varauksin tämäntyylisiin lausuntoihin ja haluamme nähdä, tuleeko sanojen jatkoksi tekoja, kertoi eräs Nato-virkamies uutistoimisto AFP:lle.
(STT-AFP-Reuters-DPA)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja