Tshernomyrdin tähtää presidentiksi

Venäjän entinen pääministeri Viktor Tshernomyrdin ilmoitti tänään asettuvansa ehdokkaaksi presidentinvaaleissa. Tshernomyrdin kertoi päätöksestään televisiohaastattelussa tänä iltana.

-Olen päättänyt asettua presidenttiehdokkaaksi, pian 60 vuotta täyttävä Tshernomyrdin sanoi yksiselitteisesti.

Tshernomyrdin totesi uskovansa, että hänellä on takanaan presidentti Boris Jeltsinin tuki.

-Keskustelimme tästä Jeltsinin kanssa, ja uskon, että hän tukee päätöstäni, hän sanoi. Tshernomyrdiniltä kysyttiin, miten hän reagoisi, jos Jeltsin asettuisi tukemaan toista ehdokasta.

-Olen tehnyt päätökseni enkä astu syrjään, Tshernomyrdin vastasi.

Jeltsin erotti Tshernomyrdinin ja Venäjän koko hallituksen maanantaina. Jeltsin sanoi silloin, että Tshernomyrdin aikoo valmistautua presidentinvaaleihin, muttei kertonut, asettuuko erotettu pääministeri itse ehdolle. Tshernomyrdin arveli itse pian erottamisensa jälkeen, ettei hänestä ole Jeltsinin seuraajaksi.

Vuonna 2000 pidettävien presidentinvaalien ehdokkaiksi ovat Tshernomyrdiniä ennen ehtineet ilmoittautua entinen kenraali Aleksandr Lebed ja uudistusmielinen poliitikko Grigori Javlinski. Jeltsin ei ole itse ilmoittanut, hakeeko hän kolmatta presidenttikautta.

Pitkäaikainen pääministeri

Venäjän hallitusta vuodesta 1992 luotsannut Tshernomyrdin ehti toimia pääministerinä yli viisi vuotta. Häntä pidettiin aina vankkumattomana Jeltsinin tukijana, joka varoi antamasta vaikutelmaa, että haluaisi jonain päivänä nousta itse presidentin paikalle.

Tshernomyrdin on kestänyt monet poliittiset myrskyt. Hän syntyi 9. huhtikuuta 1938 ja vietti lapsuutensa Orenburgin alueella. Maakaasuteollisuuden ministeri Tshernomyrdinistä tuli 1985 Mihail Gorbatshovin ollessa Neuvostoliiton johtaja. Valtion maakaasumonopolin Gazpromin pääjohtajana hän oli 1989-92. Pääministeriksi raskasta teollisuutta edustava Tshernomyrdin tuli tilanteessa, jossa talousuudistuksia vastustava parlamentti painosti Jeltsiniä muuttamaan linjaansa.

Tshernomyrdin pysyi uskollisena Jeltsinille yhtä hyvin 1993, kun presidentti määräsi panssarivaunut tulittamaan neuvostoajalta periytyvää kapinallista parlamenttia, kuin myös Tshetshenian sodan aikana 1994-96.

Tshernomyrdinillä on kautta uransa ollut tukenaan merkittäviä tukijoita maan johtavissa teollisuuspiireissä. Hänen heikkoutenaan on pidetty karisman puutetta, mistä voi tulla kompastuskivi myös vaalikampanjassa.
(STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat