Mainos

Tshernomyrdin neuvotteli Kiinan johtajien kanssa

Kiina vaatii, että Nato lopettaa Jugoslavian pommittamisen ennen kuin se harkitsee G8-maiden laatiman Kosovon rauhansuunnitelman tukemista, kertoi Venäjän Kosovo-lähettiläs Viktor Tshernomyrdin tiistaina Beijingissä.

Tshernomyrdin kertoi Kiinan kannasta neuvoteltuaan presidentti Jiang Zeminin kanssa. Myöhemmin illalla hän palasi Moskovaan. Kiinan johto oli tähdentänyt, että on välttämätöntä lopettaa pommitukset ja aloittaa rauhanneuvottelut.

-Kiina harkitsee, voivatko G8-maiden hyväksymät periaatteet toimia tulevien neuvottelujen pohjana, Tshernomyrdin sanoi. Moskovaan tultuaan Tshernomyrdin sanoi, että Kiinan ja Venäjän näkemykset Kosovon kiistan ratkaisumahdollisuuksista ovat suurelta osin yhteneväiset. Tärkein ehto rauhanneuvottelujen aloittamiselle on kuten ennenkin Naton ilmaiskujen lopettaminen, hän sanoi. Tshernomyrdin korosti, että Kiinan ja Venäjän samanlaisista näkemyksistä huolimatta kyse ei ole maiden yhteisestä liitosta Natoa vastaan.

Tshernomyrdin oli tyytyväinen Jugoslavian ilmoitukseen vetää osittain joukkonsa pois Kosovosta. Jokaista askelta kohti rauhanomaista ratkaisua on tervehdittävä tyydytyksellä, hän sanoi ja lisäsi, että nyt on Naton vuoro toimia. Seitsemän johtavaa teollisuusmaata ja Venäjä sopivat viime viikolla periaatteista, joiden pohjalta ne suunnittelevat YK:n päätöslauselmaa. Sitä varten tarvitaan Kiinan tuki. G8-maiden suunnitelmaan kuuluu "kansainvälisen siviili- ja turvallisuusjoukon" lähettäminen Kosovoon YK:n johdolla, väkivaltaisuuksien lopettaminen, sotilaspoliisin ja puolisotilaallisten joukkojen vetäminen maakunnasta, pakolaisten paluu ja humanitaaristen avustusjärjestöjen palaaminen Kosovoon. Lisäksi on perustettava väliaikainen hallinto YK:n turvallisuusneuvoston päätöksellä.

Maanantaina Kiinaan saapunut Tshernomyrdin tapasi pääministeri Zhu Rongjin, presidentti Jiang Zeminin ja varapääministeri Qian Qichenin, kertoivat venäläisdiplomaatit. Tshernomyrdin lähti neuvottelumatkalle Kiinaan, kun Kiinan YK-lähettiläs Qin Huasun oli uhannut estää Kosovon rauhansuunnitelman käsittelyn YK:n turvallisuusneuvostossa, ellei Nato lopeta ilmaiskujaan Jugoslaviassa. Tshernomyrdin sanoi ennen neuvottelujaan Kiinan johdon kanssa, että Naton voimankäyttö vaikeuttaa neuvotteluprosessia ja johtaa umpikujaan, kertoi uutistoimisto Itar-Tass.
(STT-Reuters-AFP-DPA)


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.