Mainos

Tshernomyrdin: Jeltsin tukee Tshetshenian rauhansopimusta

Venäjän pääministerin Viktor Tshernomyrdinin mukaan presidentti Boris Jeltsin tukee Aleksandr Lebedin allekirjoittamaa Tshetshenian rauhansopimusta, kertoi uutistoimisto Itar-Tass tänään.

Tshernomyrdin vahvisti aiemmin tänään oman tukensa rauhansopimukselle, jonka Venäjän Tshetshenia-neuvottelija Lebed allekirjoitti tshetsheenisissien kanssa viikonloppuna.

Lebed puolestaan totesi omassa tiedotustilaisuudessaan, ettei hän tiedä, miten Jeltsin suhtautuu allekirjoitettuun sopimukseen. Lebed esitti samalla arvion, jonka mukaan Tshetshenian sodassa olisi kuollut noin 80 000 ihmistä - haavoittuneita on kolme kertaa enemmän.

Tshernomyrdinin mukaan Tshetshenian poliittista asemaa koskevan päätöksen lykkääminen viidellä vuodella oli oikea ratkaisu.
-Kokonaisuutena ottaen Lebedin allekirjoittamat sopimukset ovat oikeita ja meidän on syytä noudattaa niitä, sanoi Tshernomyrdin, joka keskusteli aiheesta presidentti Jeltsinin kanssa eilen.
-On syytä rauhoittua ja ratkaista tämä kysymys viiden vuoden kuluessa, ehkä kansanäänestyksen avulla, sanoi Tshernomyrdin.

Tshetshenian sota "häpeä"

Pääministerin mukaan Venäjän päätös lähettää joukkoja Tshetsheniaan joulukuussa 1994 "ei tuottanut toivottua tulosta, vaan johti umpikujaan ja vakaviin seurauksiin". Tshernomyrdin nimitti Tshetshenian sotaretkeä "häpeäksi", joka on nyt selvitettävä.

Moskovan lähistöllä lomaileva Jeltsin ei ole vielä suoraan kommentoinut Lebedin neuvottelemaa sopimusta, jonka on tarkoitus lopettaa lähes kaksi vuotta kestänyt Tshetshenian sota.

Venäläisjoukot syyttivät tänään tshetsheenisissejä siitä, että nämä kokoavat paraikaa uudelleen joukkojaan eri puolilla Tshetsheniaa ja rikkovat näin solmittuja sopimuksia, kertoi uutistoimisto Interfax. Tilanne sekä pääkaupungissa Groznyissa että muualla Tshetsheniassa oli kuitenkin rauhallinen.

Tshetshenian venäläismielisen hallituksen edustaja kertoi kuitenkin murhista, kidnappauksista ja ryöstöistä Groznyissa. Hänen mukaansa kaupunkia valvovia venäläisten ja tshetsheenien yhteispartioita johtavat käytännössä tshetsheenit.
(STT-AFP-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.