Mainos

Tshernomyrdin: Jeltsin ei aio erota

Presidentti Boris Jeltsinillä ei ole mitään aikeita erota, sanoi pääministeri Viktor Tshernomyrdin uutistoimisto Interfaxin mukaan.

Kun häneltä kysyttiin, kuinka Jeltsin suhtautuu opposition erovaatimuksiin, Tshernomyrdin vastasi:
-Hän ei hyväksy sitä ollenkaan. Se ei tule kysymykseenkään nyt.
Kommunistit ja muut opposition jäsenet ovat kehottaneet presidenttiä eroamaan, jos hän on liian huonossa kunnossa leikattavaksi eikä pysty hoitamaan tehtäviään täysipainoisesti.

Jeltsinin leikkausryhmän johtoon nimetty sydänkirurgi Renat Aktshurin sanoi kuitenkin tänään, että leikkausta ei peruuteta. Jeltsinin leikkauksesta päättävä lääkäriryhmä tapaa presidentin kello yksitoista Suomen aikaa huomenna, kertoi presidentin edustaja Sergei Jastrzhembski. Tällöin keskustellaan mahdollisesta leikkauspäivämäärästä sekä leikkauksen laajuudesta.

Tverin alueella puhunut pääministeri Tshernomyrdin kiisti tiedot, joiden mukaan Venäjän johto on jakautunut. Pääministeri ei omien sanojensa mukaan ole havainnut mitään ryhmittymiä.

Tshernomyrdin tapasi Jeltsinin aiemmin tänään moskovalaisessa sairaalassa, missä presidentti on ollut yli viikon valmistautumassa sydänleikkaukseen. Tapaamisessa keskusteltiin noin tunnin ajan useista kysymyksistä, mm. Tshetshenian tilanteesta, kertoi Interfax Kremlin lähteitä lainaten.

Jeltsin on jo siirtänyt joitakin tehtäviään pääministerille. Viime viikolla hän antoi asetuksen, jonka mukaan Tshernomyrdin toimii hänen sijaisenaan leikkauksen aikana.

Kommunistit kiihdyttivät tänään painostustaan vaatien lisää tietoja presidentin terveydentilasta. Kommunisteihin lukeutuvan parlamentin alahuoneen puhemiehen Gennadi Seleznjovin mukaan huomenna kokoontuvien lääkäreiden tulisi julkistaa tiedot Jeltsinin terveydentilasta kaikkine yksityiskohtineen. Seleznjov sanoi toivovansa, että Jeltsin vetäytyisi syrjään jos hänen terveytensä on liian heikko. Jeltsin itse on korostanut, ettei hän halua työskennellä puolitehoisesti, Seleznjov sanoi.

Leikkausta ei peruuteta

Sydänkirurgi Renat Aktshurin sanoi Moskovassa, ettei presidentin leikkausta peruuteta, mutta sitä saatetaan siirtää. Ohitusleikkaus oli alunperin määrä tehdä tämän kuun lopulla. Julkisuudessa on esitetty arveluja, että Jeltsinille ei voitaisi tehdä ohitusleikkausta hänen kärsimiensä sydänkohtausten ja muiden vaivojen vuoksi.

Myös Aktshurin sanoi viikonvaihteessa, että leikkaus joudutaan ehkä perumaan. Aktshurinin mukaan Jeltsin sai todennäköisesti kolmannen sydänkohtauksen ennen presidentinvaalien toista kierrosta suunnilleen niihin aikoihin, jolloin hän vetäytyi julkisuudesta.

Moskovassa alkoi tänään kansainvälinen sydänspesialistien konferenssi. Siihen osallistuu mm. amerikkalainen ohitusleikkausten pioneeri Michael DeBakey. Hän on mukana huomenna, kun lääkärit päättävät leikkauksen ajankohdasta.

Konferenssiin osallistuvat venäläiset ja ulkomaiset asiantuntijat uskovat, että Jeltsin tarvitsee länsimaista asiantuntemusta ja laitteistoa selvitäkseen mahdollisista leikkauksen jälkeisistä komplikaatioista.
-Leikkauksen jälkeiset ongelmat ovat vakavin riski, sanoi venäläinen sydänspesialisti.

Jeltsinin terveydentilasta johtuva poliittinen epävarmuus pudotti tiistaina venäläisten osakkaiden ja obligaatioiden arvoa jopa kymmenellä prosentilla.
(STT-AFP-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.