Mainos

Tshernobylin ydinturmasta 17 vuotta

Tshernobylin ydinvoimalaturmasta on kulunut tasan 17 vuotta. Onnettomuus koskettaa yhä miljoonia ihmisiä.

Suomessa päivää vietettiin mielenosoituksen merkeissä; Helsingin Senaatintorille kokoontui iltapäivällä noin sata ydinvoiman vastustajaa. Tapahtumalla muistutettiin niistä riskeistä ja haitoista, joita ydinvoima aiheuttaa koko elinkaarellaan uraanin louhinnasta korkea-aktiivisten jätteiden käsittelyyn eri puolilla maailmaa.

-Vetoamme samalla Suomen ydinvoimainvestointia parhaillaan pohtiviin yrityksiin ja kuntiin, jotta nämä päättäisivät olla investoimatta reaktoriin ja sijoittaisivat sen sijaan energiatehokkuuteen ja uusiutuvaan energiaan, kertoi ympäristöjärjestö Greenpeacen energiakampanjavastaava Kaisa Kosonen.

Valtakunnallinen ydinvoiman vastainen Valtavirta-verkosto puolestaan korostaa, että viidennestä ydinvoimalasta ei ole vielä tehty investointipäätöstä. Valtavirrassa on mukana yli 40 kansalaisjärjestöä sekä yksityisiä kansalaisia.

YK huolissaan uhrien asemasta


Tshernobylin voimala sijaitsee Ukrainassa 120 kilometrin päässä Kiovasta pohjoiseen. Siellä tapahtui 26. heinäkuuta 1986 tuhoisa räjähdys, ja voimalasta levisi laajalti radioaktiivisia päästöjä.

YK:n viime vuonna julkaiseman Tshernobyl-raportin mukaan ydinvoimalaturma koskettaa yhä miljoonia ihmisiä. YK varoittaa, että onnettomuuden uhrien asema Valko-Venäjällä, Venäjällä ja Ukrainassa kurjistuu entisestään, ellei maiden terveydenhoitoon, ympäristöongelmiin ja työttömyyteen puututa. Raportin mukaan pahin Tshernobylin ydinturman yhteydessä olevista sairauksista on kilpirauhassyöpä, joka on tähän mennessä diagnosoitu 2000 ihmiseltä. Siihen sairastuneiden määrän arvioidaan lähivuosina nousevan 8000-10000 tapauksella.

Säteilyturvakeskus STUKin mukaan Tshernobylin turman aiheuttaman laskeuman jälki näkyy edelleen Suomessa lähinnä luonnosta saatavissa elintarvikkeissa kuten riistassa, järvikalassa, sienissä ja marjoissa. Minkään tuotteen syömistä ei kuitenkaan tarvitse rajoittaa onnettomuuden vuoksi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.