Tshernobylin voimalaonnettomuudesta 14 vuotta

Maailman pahimmasta ydinkatastrofista tulee tänään kuluneeksi 14 vuotta. Tshernobylin ydinvoimalaturma tapahtui 26. huhtikuuta 1986.

Tshernobyl, voimala

Noin 30000 Tshernobylin ydinkatastrofin pelastus- ja raivaustöihin osallistunutta ihmistä on kuollut vuonna 1986 sattuneen onnettomuuden jälkeen, venäläinen uutistoimisto Itar-Tass kertoi eilen Venäjän terveysministeriön tietoihin viitaten.

Tshernobylin reaktorionnettomuuden pelastus- ja raivaustöihin osallistui noin 300 000 henkeä. Terveysministeriön mukaan heidän joukossaan yleisin kuolinsyy on itsemurha, joita kirjatuista tapauksista oli 38 prosenttia. Ministeriö ei kertonut, kuinka moni raivaajista on menehtynyt säteilysairauteen.

Virallisesti Tshernobylin raivaajiksi rekisteröidyistä 174 000 ihmisestä 50 000 on luokiteltu invalideiksi. Kansainvälinen Lääkärit ydinsotaa vastaan - järjestö arvioi puolestaan, että Tshernobylin onnettomuuden seurauksiin on menehtynyt tähän mennessä ainakin 50000 ihmistä. Järjestö varoitti eilen Berliinissä, että 25 vuoden kuluttua onnettomuudesta on odotettavissa "tilastopiikki", kun elintarvikkeisiin päätyneiden radioaktiivisten aineiden vaikutukset alkavat näkyä. Järjestö vetosi myös Valko-Venäjän auttamiseksi.

-Radioaktiivinen laskeuma johti kaikenlaisten sairauksien, ennen muuta syöpien, jyrkkään kasvuun. Sydän- ja verisuonitautien ja syöpätapausten määrän odotetaan kasvavan edelleen, ja siksi Valko-Venäjän terveyshuolto tarvitsee paljon rahallista tukea, järjestön tiedottaja Lars Polmeyer sanoi.

Sarkofagi huonossa kunnossa


Ukraina odottaa edelleen lännestä merkittävää taloudellista tukea vastineeksi lupaukselleen sulkea

Ukraina odottaa rahaa voimalan sulkemiseksi

Tshernobylin ydinvoimalan ainoa toimiva reaktori tämän vuoden loppuun mennessä. Muun muassa Yhdysvallat on hiljattain kiirehtinyt kolmosreaktorin sulkemista. Ukraina vaatii noin 20 miljardin markan apupakettia, jonka turvin se voisi mm. rakentaa valmiiksi kaksi korvaavaa ydinreaktoria.

Ukraina on aiemmin sulkenut yhden reaktoreista osana länsiavusta tehtyä sopimusta. Yksi reaktori jouduttiin sulkemaan vuonna 1991 sattuneen tulipalon takia. Myös Tshernobylin onnettomuusreaktorin päälle rakennetun "sarkofagin" eli betoni- ja teräskuoren korjaamiseen tarvittaisiin kansainvälistä rahoitusta.

Ranskassa toimiva ydinturvallisuusinstituutti IPSN varoittaa, että betonikuori saattaisi rapistuessaan romahtaa osittain eikä hallitsematon ketjureaktiokaan onnettomuusreaktorin uumenissa ole "täysin poissuljettu". Sarkofagin korjauksen rahoituksesta on tarkoitus neuvotella seuraavan kerran heinäkuussa Berliinissä. Tarvittavasta summasta puuttuu noin puolet.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat