Mainos

Tshernobylin vesistöt edelleen saastuneita

Tshernobylin alueen vesien kalat säteilevät edelleen ja ne ovat syötäväksi kelpaamattomia, vaikka ydinkatastrofista on kulunut jo 13 vuotta. Vesien tilaa on tutkinut EU-rahoitteinen tutkimusprojekti Aquascope, joka esitteli tänään ensimmäisiä tuloksiaan Baden-Württembergissä, Saksassa.

200 kilometrin säteeltä ukrainalaisen ydinvoimalan ympäristöstä löydettiin kaloja, joiden radioaktiivisuus vaihteli 1000 - 10 000 becquereliin kilolta. Euroopan unionissa syötäväksi kelpaavan kalan radioaktiivisuuden raja-arvo on 600 becquereliä.

Tutkijat haluavat jo tänä vuonna aloittaa hankkeen Ukrainan väestön auttamiseksi. Aiemmin puuttuneen konkreettisen tiedon avulla ihmisille voidaan antaa neuvoja kalojen syöntikelpoisuudesta. Aquascopeen kuuluu tutkijoita Britanniasta, Alankomaista, Portugalista, Saksasta, Venäjältä, Valko-Venäjältä ja Ukrainasta.

Projekti aloitettiin viime syyskuussa ja se kestää kolme vuotta. Projektin tarkoituksena on tutkia, kuinka radioaktiivinen kuormitus muuttuu vesistössä pitkähkön ajan kuluessa ja missä määrin cesium kulkeutuu pintavesistä pohjavesiin.
(STT-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.