Tshernobylin vaikutukset tasaisessa laskussa

Tshernobylin ydinvoimalassa vuonna 1986 tapahtuneesta onnettomuudesta aiheutuva säteilyannos on nykyisin noin yksi prosentti suomalaisten keskimäärin saamasta vuotuisesta radioaktiivisesta säteilystä. Suurin yksittäinen säteilyn aiheuttaja on maaperän radon, jonka osuus on puolet suomalaisia altistavasta säteilystä.

Säteilyturvakeskus teki kesäkuussa mittauksia Padasjoella selvittääkseen radioaktiivisen cesiumin määrän paljon luonnontuotteita syövissä ihmisissä. Mittauksessa mukana olleiden padasjokelaisten keskimääräinen cesiumpitoisuus oli 3 100 becquereliä, kun pääkaupunkiseudun vertailuryhmän keskiarvoksi mitattiin noin 200 becquereliä. Suurin pitoisuus Padasjoella oli 15 000 becquereliä.

- Vaikka luku kuulostaa suurelta, ei Padasjoellakaan olla lähelläkään terveydelle haitallisia raja-arvoja. Korkein Padasjoella mitattu arvo on noin kymmenesosa suomalaisten keskimäärin eri lähteistä saamasta radioaktiivisesta säteilystä. Terveydellistä haittaa alkaa ilmetä, kun puhutaan miljoonista becquereleistä, sanoi erikoistutkija Maarit Muikku Säteilyturvakeskuksesta.

Seurannassa myös kouluikäsiä lapsia


Padasjoki valittiin tutkimuskohteeksi siksi, että kunta sijaitsee eniten Tshernobylin laskeumaa saaneella alueella. Tutkimusryhmään oli valittu 75 runsaasti kalaa, riistaa, sieniä ja marjoja käyttäviä henkilöitä.

Padasjokelaisia on mitattu säännöllisesti vuodesta 1994 lähtien. Ensimmäisiä mittauksia tehtiin heti Tshernobylin onnettomuuden jälkeen.

- Padasjokelaisten säteilyarvot ovat olleet koko ajan tasaisessa laskussa. Vaikka luonnontuotteiden cesiumpitoisuudet vaihtelevat huomattavasti eri alueilla Suomessa, niistä saatava säteilyannos on kuitenkin pieni, totesi Muikku.

Säteilyturvakeskus tarkkailee myös muiden väestöryhmien radioaktiivisuutta. Esimerkiksi Lapissa poronhoitajien radioaktiivisuuden seuraaminen aloitettiin jo vuonna 1962. Seurannassa on myös kouluikäisiä lapsia Helsingissä, Tampereella ja Rovaniemellä. Nuoremmissa ikäluokissa pitoisuudet ovat usein niin pieniä, etteivät ne edes näy mittauksissa.

Ennen Tshernobylin onnettomuutta cesium oli peräisin ilmakehässä tehdyistä ydinkokeista.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat