Tshernobylin turman aikainen ulkoministeri Väyrynen: Presidentti Koivisto viivästytti evakuointia

Tshernobylin voimalaturman vaikutukset näkyvät edelleen Suomen luonnossa 2:16

Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuuden aikaan Suomen ulkoministerinä oli Paavo Väyrynen. Luvattoman huono tiedonkulku on hänen päällimmäinen muistikuvansa onnettomuudesta.

– Sehän oli hyvin sekava tilanne ja tiedonkulku oli erittäin heikkoa alusta loppuun asti. Minäkin sain julkisuuden kautta ensimmäisen kerran tietää, että on sattunut tällainen onnettomuus. Ensimmäiset säteilytiedotkin tulivat muista maista ja Suomen viranomaisilta vasta myöhemmin.

Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuuden aikaan vuonna 1986 vallassa oli Kalevi Sorsan punamultahallitus, jossa Väyrysen lisäksi istuivat muun muassa sisäministeri Kaisa Raatikainen ja ympäristöministeri Matti Ahde. Presidenttinä oli Mauno Koivisto.

Virkamieslakko ja onnettomia sattumia

Osittain tiedonkulkua hidasti Suomessa käynnissä ollut virkamieslakko. Näin Väyrynen arvioi heikon tiedonkulun syitä.

– Siinä oli varmasti onnettomia yhteensattumia. Neuvostoliittohan ei tiedottanut tästä asiasta ja sitten nämä säteilyhavainnot, mitä tuli eri maista, niin niitäkin koskeva tieto liikkui aika hitaasti ja oli aikamoinen hämmennys, että mistä oli kysymys.

Suomalaisten evakuointilento viivästyi

Hallituksen ensimmäinen toimenpide oli järjestää suomalaisten evakuointi Tshernobylin lähellä sijaitsevasta Kiovasta.

– Hallituksen ja ulkoministeriön kannalta tärkein ja kiireellisin asia oli pyrkiä evakuoimaan alueella olevat suomalaiset. Ja sitä me ryhdyimme ripeästi tekemään. Siinä vain sitten tuli tilanne, joka oli hieman hämmentävä, kun presidentti Mauno Koivisto puuttui tähän järjestelyyn ja halusi viivästyttää evakuointilentoa. Minä siinä vaiheessa vetäydyin ministerinä sivuun ja pyysin, että hän suoraan virkamiehille antaa ohjeita, miten toimitaan, muistelee Väyrynen.

Väyrysen mukaan Koiviston toimintaan vaikutti Moskovasta tullut vetoomus.

– Ymmärsin, että häneen oli vedottu Moskovasta käsin, että halutaan välttää paniikkimielialan leviämistä ja tästä syystä toivottiin, että tässä ei kiirehdittäisi.

"Ei minua pelottanut"

Väyrysen mielestä erityisesti ulkomaisissa tiedotusvälineissä esitetyt syytökset Suomen rähmällään olosta Neuvostoliiton suuntaan eivät olleet aiheellisia.

– Ei minun mielestäni. Tietysti kiusallinen oli tämä viivytys, mitä tähän evakuointilentoon tuli.

Paavo Väyrynen ei itse tuntenut pelkoa onnettomuuden takia.

– Ei pelottanut, koska jo näistä ensimmäisistä tiedoista oli nähtävissä, että Suomeen saakka tällainen todellinen vaara ei ulotu. Kysymys oli säteilystä, joka ei pahimmillaankaan aiheuttanut välitöntä vaaraa terveydelle. Ihmiset tietenkin pelkäsivät, koska tiedotusvälineissä esiintyi monenlaisia arvailuja siitä, millaisia nämä vaikutukset saattaisivat olla.

Näillä sanoilla MTV kertoi Tsernobylin turmasta 30 vuotta sitten 6:35

Lue myös:

    Uusimmat